Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Прoтојереј Споменко Грујић, рођен 24. октобра 1963. у Станарима, општина Добој, од родитеља Чедомира и мајке Миољке. По завршетку основне школе, 1979. уписао је Богословију Светога Саве у Београду као клирик Епархије горњокарловачке. 1982. године, на основу молбе, премештен је у Манастир Крку где завршава Богословију Света Три Јерарха са својом генерацијом 1979 – 1984.

1. новембра 1984. одлази на одслужење војног рока у Птуј у Словенију.

2.фебруара 1986. оженио се супругом Невенком, кћерком Богољуба Драгичевића из Љескових Вода, општина Добој.

На дан Огњене Марије, 30. јула 1986. год., Епископ славонски Лукијан (Пантелић) га је рукоположио у чин ђакона у селу Славонски Кобаш и поставио за епархијског и катедралног ђакона у Пакрацу, седишту Епархије славонске. Као епархијски ђакон је обављао послове благајника и рачуноиспитача Епархије славонске.

Године 1988. августа 7, на дан Свете Ане Епископ славонски Господин Лукијан (Пантелић) га је рукоположио у чин презвитера у Манастиру Свете Ане, у селу Доња Вријеска, општина Дарувар. Наставља обављати поверене му послове у Епархијској канцеларији, а постављен је за првог пакрачког пароха у Пакрацу.

Због богослужења на темељима порушеног Храма Вазнесења Господњег у Вировитици хрватске власти су осудиле Епископа Лукијана и оца Споменка и ради наведеног „недела“ служио је затворску казну у бјеловарском затвору.

Услед ратних дејстава, са супругом Невенком и децом Марином и Чедомиром, отац Споменко Грујић је избегао у Републику Српску.

1. новембра 1992. примљен је као избегли свештеник у Епархију сремску и постављен на парохију врдничку. У Врднику је заједно са својим парохијанима у потпуности обновио парохијски дом и поставио потпуно нови кров на Храм Рођења Св. Јована Крститеља.

1. новембра 1998. године Епископ Василије га је поставио за пароха друге батајничке парохије и старешину Храма Рођења Пресвете Богородице. Лета Господњег 1999, на предлог оца Споменка, Епископ сремски Господин Василије је основао Управу Црквене Општине и парохије у избегличком насељу Бусије. У изнајмљеној приватној кући је оформљена капелу (богомољу), а Епископ Василије је одредио за славу новоформиране парохије Св. браћу Ћирила и Методија. Године 2000-ите, Епископ сремски Василије је посетио новоосновану Црквену општину Бусије и освештао темеље новога храма посвећеног Светој браћи Ћирилу и Методију. Том приликом Владика Василије је одликовао оца Споменка достојанством протонамесника.

1. децембра 2004. год. поново је постављен на прву парохију при Цркви Рођења Пресвете Богородице и за старешину храма. Са братсвом храма је организовао завршетак грађевинских радова на светом храму, те је 21. маја 2007 на дан освећења храма одликован чином протојереја.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла