Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Торжествнеом Литургијом у петак 30. јула 2021. г. у сремском месту Бечмену прослављена је велика подвижница и Божја угодница мученица Марина која је одбила лепоте овоземаљског живота, јер се заветовала Господу. Светом Литургијом је началствовао Епископ сремски Господин Василије уз саслужење протојереја-ставрофора Милорада Нишкића, протојереја Страхиње Голијана архијерејског намесника земунског, јереја  Јулијана Тодоровића, пароха добановачког и старешине прогарског храма Архангела Гаврила, јереја Бранислава Јовановића, као и епархијског ђакона Горана Власца и  ђакона фенечког Марка. Певницом је руководио отац Немања Бошковић, домаћин цркве и славе уз појање вероучитеља Димитрија Милановића и Илије Илића, док су Епископу прислуживали теолог Лукић Милијан и богослов Никола Ђурђевић.

После резања славских колача, Владика Василије је у празничној проповеди указао на то колика је била вера ове светитељке када и у последњем часу, пред само погубљење, захваљује Господу за снагу што јој је давао током свих мучења којима је била изложена, колико је поштују чак и припадници других вероисповести, и колико сви молитвено призивају ову великомученицу која је свој живот принела на олтар Господу, коме је посветила своје биће, своју снагу и свој живот.

„Ово је заветни дан села, јер знамо шта се све дешавало у овом селу. Господ нам и данас шаље опомену, као и читавом свету, овом најновијом невољом. На нама је да окајемо своје грехе и да молитву управимо прво Господу и свим Божјим угодницима. Када долазите у цркву, долазите да се Богу молите, али ми већ у својој глави имамо шта ћемо тражити од Господа. Свети Јован Лествичник је написао Лествицу, написао је ступњеве молитве кроз које пролазимо. Бог најбоље зна шта нам је потребно. Кад долазимо у цркву, прво заблагодаримо Господу за све што нам је дао, и  све што почињемо, почињемо молитвом Господу и пред иконом своје крсне славе…“ поучио је Епископ Василије верне.

Кумови данашње славе су породице Вуковић Бранимира и Снежане,  Липовине Николе и Љиљане и Гаврић Желимира.

Да све буде у Духу Божјем, да сви буду сабрани као једно у молитви старао се отац Немања Бошковић, старешина бечменске цркве.

Данашњем сабрању присуствовали су верни из неколико Епархија наше Свете Цркве, свештенство Епархије сремске, председник Општине Сурчин Стеван Шуша са сарадницима.

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла