Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Заупокојену Литургију служили су  29. јула 2020. г. протојереј-ставрофор Јовица Јовановић из Сремске Каменице, протојереј Влатко Голић из Петровца на Млави, јеромонах Лазар раванички и ђакон Страхиња Џамбић.

Опело  које почело у 11.30 часова служио је Епископ сремски Г. Василије уз саслужење архимандрита Доситеја гргетешког и Стефана великореметског; протосинђела Клеопе, старешине Саборне цркве у Сремским Карловцима и професора Карловачке богословије; јеромонаха: раковачких Варнаве и Евгенија, Макарија из Привине Главе, Митрофана из Мале Ремете; протојереја-ставрофора Јовице Јовановића; протојереја Јована Милановића ректора Карловачке богословије и Влатка Голића; јереја: Бојана Мијановића, архијерејског намесника пећиначког, Бранислава Мишковића, старешине румског храма Сабора свих српских светитеља,  Жељка Кусића пароха сремскокаменичког, Станка Лакетића, старешине сремскокарловачке цркве Светих апостола Петра и Павла и проф. Карловачке богословије као и сабрата Слободана Вујасиновића. На опелу су саслуживали и ђакони Горан Власац и Страхиња Џамбић.

Поред сестринства манастира Раванице на данашњој Литургији и опелу , ангелским гласовима мати Ирину испратиле су молитвом Божје слушкиње манастира Јаска, Мале Ремете, Гргетега, Беочина и Гомионице заједно са свештенством Епархије сремске. У опелу су учествовали и протојереј-ставрофор Радомир Мишић, архијерејски намесник шидски и проф. Карловачке богословије Јован Стојановић.

Слово о мати Ирини произнео је Епископ Василије о којем се она бринула 34 године на двору. Мати Ирина је међу првима долазила на молитву, дочекивала богослове, била пуна разумевања и љубави за свакога. Сахрањена је на монашком гробљу одакле поглед сеже до раваничке цркве Вазнесења Господњег.

Мати Ирина ( Јефтенић) рођена је на Светог Саву 1944. г. у селу Бабићи поред Шипова. У манастир Гомионица дошла је на Видовдан 1958. године а замонашена је на Петровдан 1963. у истом манастиру. Била је на послушању у двору, у Бањалуци, код Епископа Андреја. У Епархију сремску дошла је 1981. године код Епископа Андреја, причислена је манастиру Раваници. Готово шест деценија,  верна слушкиња Божја, мати Ирина провела је у ангелском монашком чину, сведочећи Господа својим животом. Мати Ирину је красила монашка скромност, хришћанска ведрина и љубав према сваком. Иако је била на двору, никада није заборавила манастир и најрадије се враћала манастирском животу када је имала прилику за то. У време њене болести, о њој се непрестано бринуо јеромонах Лазар са сестринством манастира сремске Раванаце.

 

 

 

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла