Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Дана 20. Новембра ове 2022. године, свештенство и народ, дочекали су Његово Преосвештенство Епископа сремског Господина Василија у црквеној порти у Кукујевцима у 9 часова. Уз звуке звона и певање црквених песама ушли смо у свети храм, и приступило се облачењу његовог Преосвештенства  Епископа Василија и започео је свети божанствени чин освећења и троносања нашег светог храма.

Његовом Преосвештенству у вршењу освећења храма асистирали су и саслуживали на светој архијерејској Литургији свештеници: протојереј-ставрофор Михаило Маријанац, пензионисани свештеник, протојереј-ставрофор Споменко Грујућ, парох батајнички, протојереј-ставрофор Јован Милановић, ректор богословије светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима, протонамесник Слободан Чавка, парох сурчински и епархијски ђакон Горан Власац.

У склопу божанственог обреда троносања нашег светога храма, у часну трапезу уграђене су мошти светога Цара Уроша, и обављено је освећење иконостаса и целога светога храма.

Затим је отпочела света архијерејска Литургија, прва по освећењу новога храма, и над моштима светога Цара Уроша.

На светој архијерејској Литургији певали су „Српски православни појци“ а у свему су асистирали током овог свештеног чина, архијерејски намесник шидски протојереј-ставрофор Радомир Мишић и протојереј Слободан Вујасиновић, архијерејски намесник сремскокарловачки.

Препуни храм је одисао свечаношћу и молитвеним благодатним доживљајем који су својим гласом и свештеним радњама дочаравали свештенослужитељи и појци, предвођени свештеним началствовањем нашег Преосвећеног Владике.

По завршетку свете Литургије Епископ Василије се обратио народу и истакао значај и намену новог светог храма. Позвао је вернике да посећују свети храм и приносе молитве у истом, иначе је узалуд утрошени труд у његову изградњу.

Том приликом Епископ Василије је уручио орден светог Арсенија Сремца великом донатору и куму цркве, господину Братиславу Богатићу и орден светог Максима Бранковића, такође великом донатору и куму цркве господину Слободану Лазићу.

Затим су додељене Епископске грамате заслужним приложницима.

По завршетку свете Литургије, Епископ, кумови свештеници са архијерејским намесником и угледне званице ушли су у парохијски дом на послужење, које је протекло у срдачном и опуштеном разговору. Присутни народ и остале званице су се сместили у за то припремљен шатор и сели за кумовски ручак.

Због неодложних обавеза, Владика нас је благословио својом светом десницом и отпутовао вођен својим обавезама.

Потом су се сви присутни окупили за трпезом љубави у за то припремљени простор у коме је одржан и пригодан културно-уметнички програм.

Присутном народу су се обратили: ректор богословије у Сремским Карловцима протојереј-ставрофор Јован Милановић, господин Миодраг Линта посланик у скупштини републике Србије, господин Бранко Радунковић уметник из Славоније, Мали Бранко, који је својим говором дирнуо срца досељеног народа из Славоније, затим кум цркве Братислав Богатић и надлежни парох протојереј –ставрофор Душан Чавка парох кукујевачки.

Настављено је народно весеље а гости су се према својим жељама и потребама полако разилазили својим домовима.

Много смо срећни и захвални Господу и Мајци Његовој на овом превеликом и непроцењивом духовном дару који су нам поклонили.

Велика је наша захвалност Његовом Преосвештенству Епископу сремском Господину Василију на труду и благослову који нам је овим путем даровао.

Наша захвалност свима, који су кроз овај извештај поменути и који нису а учинили су и дали и најмањи допринос овом великом и богоугодном и по народ свекорисном делу.

 

 

                                                                                                           пр. парох кукујевачки

                                                                                        протојереј-ставрофор  Душан Чавка

 

 

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла