Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Након пет стотина година, по први пут у историји, мошти Свете Мајке Ангелине су изнесене из манастира Крушедол и походе Срем. Тако је света рука Мајке Ангелине 2.јуна 2016. године стигла у Угриновце и донела тродневну радост и благослов.

У величанственој литији коју су заједно са својим архипастиром, епископом сремским, господином Василијем, чинили свештеници земунског намесништва, српску деспотицу су, бацајући латице пред њене мошти, песмом дочекали чланови дечијег црквеног хора при Храму Св. великомученика Георгија, угриновачки фолклорни ансамбли, ђаци, ловци и мноштво верног народа.

Након Акатиста Преподобној деспотици, владика Василије је подсетио присутне да је ово духовно сабрање јединствена прилика која се пружа мало коме у животу, те да је након великих страдања и несрећа које су се догодиле у Угриновцима,  сусрет  са преподобном српском деспотицом потреба нашег народа за благодаћу Божијом која се кроз мошти светитеља излива на све нас.

Потом је  у сали Месне заједнице одржана Свечана академија у славу и част оне која је  свој живот посветила православљу и своме роду, трпећи прогнанство и не продајући веру за вечеру.

Дирљиви монолози Мајке Ангелине и патријарха српског Арсенија Чарнојевића, које су извели глумци Андриана и Стојан Ђорђевић, подсетили су нас на најтеже тренутке кроз које је наш народ пролазио. На  духовне и моралне  борбе његових вођа. На страдање и голготу, а највише на понос и очување свог националног и духовног идентитета.

У духу очувања свега што се православним зове, Србски православни појци су певали  о Сузи Косова, Пећким кандилима и Војводи Степи.

За сам крај академије, поред хора цркве Покрова Пресвете Богородице из Сурчина, чули су се гласови оних на којима остаје све оно за шта су се наши Немањићи, Бранковићи и сви Свети борили.  Они на којима остаје слава и част да бране и сачувају све што се српским зове.

Дечији црквени хор при Храму Светог великомученика Георгија у Угриновцима је , несумњиво, био најмлађи и најслађи учесник ове посебне вечери, након које је за све присутне свештенство храма припремило трпезу љубави.

Дочекана раширених руку,са највећом љубављу у срцу, света рука Мајке Ангелине је у Угриновачкој цркви боравила три дана.

Како би радост била већа 3. јуна је одржан концерт фолклорних ансамбала из Угриноваца, Старе Пазове и Новог Београда. Игра и песма у част Свете Мајке Ангелине. Најлепше кореографије, наши чувари традиције,  извели  су након дефилеа и  поклоњења  и целивање Светих моштију.

У суботу, 4. јуна након Свете Литургије и концерта фолклорних ансамбала са сузама у очима свих присутних и молитвом на уснама испраћена је за Бусије, како би и  у другим крајевима нашег Срема помиловала,тешила, храбрила, благословила и онима који јој се обраћају, сваку молитву услишила.

А. Нинковић

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла