Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Сва твар се радује празнику Ваведења Пресвете Богородице, то природа пева и сав живи свет у њој, то сва Божја бића својим гласом позивају да се саборно људи у богомоље окупљају и песмом славе и хвале Господа и Пресвету, Пречисту, Преблагословену Мајку Божју.

Пред улазом у фрушкогорску Раваницу дочекаше нас украсне гуске, свакога поздравише и свако од верних застаде да их поздрави и продужи пут капеле Светог Саве где се у зимским месецима врши служба Богу. Птице јављаше небом да се то наш род ето у првој недељи Божићног поста и првог великог празника, Ваведења Пресвете Богородице, припремио за Свету Литургију и Свету Тајну Причешћа.

На торжественој Литургији одговарају сви, али за певницом уз сестре монахиње Анастасију и Фотину, са Високопреподобном игуманијом Анастасијом одговарао је и појао све време четворогодишњи Јован из Руме. Као превремено рођена беба, Јован је провео пола године у инкубатору. Данас Јован иако не зна слова, напамет изговара све тропаре, а какав је ред у цркви и што је у цркви научио, тако и у кући спроводи. У вртићу чак поштује среду и петак као посне дане, без одступања. Могли бисмо рећи, чудо једно Божје, Јован из Руме коме је Господ подарио живот и снагу, подарио бескрајну веру.

И вероватно свака црква, сваки манастир има неког попут Јована, те и на њих и свакога ко се сабира у храмовима, мислимо овом приликом и молитве господу узносимо.Ово је тек неколико редова из фрушкогорске Раванице, из мале православне монашке обитељи и јединствених православних породице са богослужења.

Окупана сунцем, фрушкогорска Раваница је у суботу 4.12.2021. године прославила Ваведење Пресвете Богородице. Светом Литургијом је чинодејствовао јеромонах раванички Лазар који је произнео празничну проповед о данашњем празнику.

Ако се неко још сећа приче о раваничком голубу, да кажемо и да је своју породицу увећао, да у цркви борави, а кажу када су врата затворена и не може да уђе, лупа кљуном све док га неко не чује и не отвори врата.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла