Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

В рождествје дјевство сохранила јеси, во успенији мира не оставила јеси Богородице,  преставиласја јеси к животу мати сушчи живота,  и молитвами твојими избављајеши от смерти души нашја (Тропар (глас 1)

Велика Госпојина прослављена је у суботу 28. августа 2021. године торжественом Литургијом којом је чинодејствовао протојереј Дарко Кончаревић, док је исповедник био сабрат овога храма јереј Никола Ерцег. Ангелским гласом певницом је руководила Драгана Кончаревић.

Подсећајући на библијски историјски догађај Успења Пресвете Богородице, отац Дарко је говорио о пресветој Богомајки која је често је походила сва она места, која су подсећала на велике догађаје и велика дела Сина њеног. Својим молитвама, саветима, кротошћу и трпељивошћу помагала је она светим апостолима у ширењу Божје речи, што би и ми требало да чинимо данас проносећи Реч Божју и живећи по Божјим заповестима.

Пресвета Богородица је најдуже времена у молитви проводила на Јелеонској Гори, молећи Бога да је што пре узме себи. И тако једном док се молила јави јој се архангел Гаврило и благовести јој да ће кроз три дана да се упокоји, нашта се она веома обрадовала. Пожелела је да пре свог упокојења види још једном све апостоле и жеља јој би испуњена. Ношени крилима анђела и на облацима, скупише се сви апостоли да последњи пут заблагодаре овој Мајци над мајкама, Пресветој Богородици. Опростивши се од њих, она предаде свој дух Богу. Ковчег са њеним светим моштима уз пратњу мноштва хришћана пренели су у Гетсимански Врт, у гробницу родитеља њених, Светих Јоакима и Ане.

Старешина велелепне цркве Светог Јована Шангајског је на данашњи дан пре четрнаест година у Иригу рукоположен у свештеничко звање и овом приликом свака захвалност свем царском свештенству Епархије сремске за постојану и непрекидну службу Богу.

 

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла