Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику Рождеству Христовом, на дан када наша Света  Црква прославља Светог Арсенија Сремца, великог Божјег молитвеника и заштитника рода нашег, патрона достославне Калровачке богословије, заштитника свих епархиота  Срема, у Дому културе у Петровчићу одржано је седмо Хуманитарно вече под називом „У сусрет Божићном посту“.

Вече је благословио и отворио јереј Ненад Катић, надлежни парох који је казао да ово вече духовне музике названо „У сусрет Божићном посту“ на којем учествују хорови који певају молитвене, богослужбене и делове Литургије, јесте најлепша песма којом кликћу ангели да објаве радосну вест о Рождеству Христовом.

У четвртак, 10. новембра 2016. драги Бог је окупио становнике Петровчића и оближњих села да прослављају и проносе веру Православну. Циљ ове манифестације коју је организовало Удружење грађана  Петровчић је ове вечери био и окупљање учесника велике акције која је ових дана била спороведена  под називом За бели, чистији и зеленији Петровчић.“

Духовно вече српске духовне и традиционалне музике одржава се седми пут по реду у Петровчићу. Удружење грађана Петровчић под руководством господина Душка Јовановића са сарадницима, под покровитељством Градске Општине Сурчин, окупило је младе и старе.

У програму су учествовали: Хор Покров Пресвете Богородице из Сурчина под вођством хоровође мр Предрага Стаменковића, као и група Везак (водитељ групе Маја Алексић) која делује у окриљу овога хора и Цркве Свете Петке из Сурчина, Певачка група из Купинова под вођством Одобашић Владе, солиста Јована Љубинковић, Павле Прокопљевић; рецитатори ученици основне школе из Петровчића: Вук Дабетић, Ксенија Мајсторовић, Милица Ђорђевић, Лука Зајић и Александар Јовановић.

Сви учесници ове духовне вечери радост доносе својим појањем у нашим храмовима, учесници су бројних фестивала и духовних и културних догађања, носиоци су бројних признања.

Славу Господњу проносе свакодневно, као и славу својих места у којима живе и раде, па таао и Петровчића који је захваљујући разним догађајима свеприсутан у медијима.

Посебну радост приредили су најмлађи из Петровчића који су извели сплет српских игара, игре из Срема и циганску игру.

На крају вечери организатор овог сабрања и иницијатор бројних хуманитарних акција господин Душан Јовнаовић је заслужнима у акцији За бели, чистији и зеленији Петровчић“ поделио захвалнице и симболичне пехаре: предузећу „Србија шуме“, радију „202“, Градској Општини Сурчин, апотеци „Ратар“ из Деча, пекари „Бата“ из Петровчића, основној школи из Петровчића, као и захвалнице највреднијим појединцима, омладинцима који су се трудом у улепшавању свога места посебно истакли. 

Сви ови примаоци захвалница се окупљају и око своје Цркве и непрестаним трудом и љубављу делују на славу Господњу и корист рода нашег. Како је рекао на почетку вечери старешина цркве у Петровчићу јереј Ненад Катић, нека тако и буде: молитвом Богу нашем и свим нашим светитељима, у сусрет Божићу, да истрајемо, да се укрепимо и не малаксамо у вери, јер кад човек Бога има у себи, он може да чини само добро и буде на корист и Богу и ближњима.

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла