Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

ДЕЦИ СЛАТКИШИ И БОЖИЋНИ ПАКЕТИЋИ , ОДРАСЛИМА „БАДЊАЧИЋИ“

У оквиру Божићних празника, парохија илочка ће на Бадњак поделити илочкој деци припремљене поклон пакетиће, дар и донацију г. Зорана Ћирковића из Прага (Чешка), а после освећења и налагања Бадњака испред светог храма бит ће подељени припремљени «бадњачићи» верном народу.

Протојереј-ставрофор Предраг Азап, парох у Илоку (Хрватска), каже за Франфуртске „Вести“ да је Божић за све Србе, а посебно оне који су ван отаџбине „празник који је уграђен у њихово национално биће“.

–          Управо као верски празник, то није прилика само за провод, него дан освежења оног светог што наш хришћански народ носи у својим коренима. Прослављањем Божића осетимо се охрабрени за све лепо и добро што смемо као сарадници Божји учинити за своје најближе и људе које нас окружују. У нашем животу могу се формирати црни облаци, што се види примером тешке епидемије која је захватила цели свет, а који могу заклонити Божју светлост и чак навести у искушење да се човек запита да ли та светлост уопште постоји за нас. Али и ова ситуација у којој је човечанство данас, засигурно је воља Божја. Зато позивам наше вернике да се мењају на добро и набоље, јер је то задовољство и изазов – поручује протојереј-ставрофор Предраг Азап.

Објашњавајући традицију слављења Бадњег дана и Божића, свештеник каже да православци и у овом делу Хрватске покушавају да што веродостојније одрже старе обичаје.

За православне људе овог краја, као и за сваког српског домаћина чија се пупчана врпца, која га везује за корене, традицију, веру и постојање, није прекинула, бадњак је духовни синоним човекољубља, вековно сабориште православног народа – каже прота Предраг Азап.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла