Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У братској љубави, а поводом Дана сећања на страдање и прогон Срба у оружаној акцији „Олуја“, у насељу Бусије чији су становници прогнани Срби Крајишници, Његова Светост Патријарх српски Иринеј служио је парастос невино пострадалим жртвама у овом егзодусу. Саслуживали су архијерејски намесник земунски протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, протојереј-ставрофор Милорад Нишкић, ипођакон Мирослав Ракоњац службеник Архиепископије београдско-карловачке, ђакон Владимир Руменић, чтец Дејан Накић.

У достојанству и миру сећајући се свих побијених и псотрадалих у акцији хрватске војске и полиције 1995. године када је око 250.000 Срба било принуђено да напусти своја огњишта, са свећама у рукама, Епископ сремски Василије са свештенством, и државни врх Србије и Републике Српске чији су премијери господа Александар Вучић и Милорад Додик, представници Војске Србије предвођени начелником Генралштаба генералом Љубишом Диковићем, представницима Срба из Хрватске, молили су се Господу за невино пострадале и побијене Србе.

После одслуженог парастоса који је почео у 20.00 на простору преко пута цркве посвећене Божјим угодницима Кирилу и методију, са бине само за ову прилику постављене, непрегледној маси којој се не зна број а броји се на десетине хиљада овде присутних али и на милионе расутих Срба по читавом свету, обратио се Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј који је између осталог казао да се данас „Сећамо сстрадања нашег народа у познатој акцији Олуја која је покренута од старне хрватске војске и полиције 1995. године. Акција прогона је обухватила просторе северне Далмације, Лике, Корудуна и Баније. Простор Срске крајине. Циљ прогона је био протерати Србе са својих вековних обиталишта и тиме Хрватску очистити од Срба и Православља…“ и додао је подсећајући да су Срби у Другом светском рату масовно страдали током усташке владавине у Хрватској: „„Тој идеји је жртвовано преко милион невиног српског народа на начин какав новија историја није запамтила. То сведоче логори Јасеновац, Јадовна, Градине… и десетине стартишта, јама и провалија у које су Срби живи бацани и умирали страшном смрћу”

У свом слову Свјатјејши је позвао и опоменуо на савест уједињену Европу и данашњу Хрватску:

„Оно што се и данас догађа у Републици Хрватској, величање историје и познатих злочинаца, оживљавање осуђене идеологије усташке и фашистичке уноси страх и животну несигурност код преосталог српског народа у Хрватској. Ћутање уједињене Европе чији је члан Хрватска на ове појаве у Хрватској нас ставља пред озбиљно питање да ли је оправдана наша жеља и нада да постанемо њеним чланом, када Европа мирно посматра ово дешавање у нашем суседству.

Посебно је Свјатјејши указао шта брине све нас и Српски Православну Цркву:

„Мене лично и Српску Цркву такође озбиљно забрињава мук и ћутање Римокатоличке Цркве и њених представника како на ова савремена збивања, тако и на сва досадашња трагична збивања на просторима Хрватске коју она покрива. Било је нормално очекивати глас упозорења свом свештенству и народу на неке појаве и у њиховим редовима који нису могли имати оправдања ни у Библији ни у историји хришћанске Цркве. Нажалост, такође, глас се није чуо ни до бискупа ни од свештеника њихових. Сигурно да је било неодобравања како од чланова јерархије, тако и од народа, али се ни њихови гласови нису чули…“

Патријарх српски Иринеј је подсетио на храбру Дијану Будисављевић која је спасила из ратног вихора дванаест хиљада деце указујући да је било примера одупирања злу усташке државе које је донело велику трагедију свима,па и читавом хришћанству.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј је поновио да треба опраштати али не заборавити, да зло и мржњу треба из срца одстранити и позвао на разум и савест како би се наставио живот тамо где је прекинут.

После обраћања Патријарха српског Иринеја војни оркестар је одсвирао химне две српске државе а потом су се присутнима братили премијери Републике Србије г. Александар Вучић и премијер Републике Српске г. Милорад Додик.

У пригодном програму су учествовали докторка Јелена Шарић, једна од оних који су избегли током „Олује”, истичући да је рат многима однео све, али да је мир изнад свега. Одломак из поеме бранка Ћопића „На Петровачкој цести“ казивали су драмски уметници Академије Уметности из бањалуке и из београдског позоришта, док је песму „У јесен се радо враћам“ извело друштво КУД „Крајина“. Песмом „Ово је Србија“ завршено је централно обележавање страдања Срба у хрватској акцији Олуја 1995. године.

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла