Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11
У светлости празника Светих Бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана , наша црквена општина при Храму Свете браће Кирила и Методија у Бусијама, имала је ту радост и част да сабере под сводовима храма народ који је пристигао из свих крајева наше Отаџбине.
Помоћ за обнову храма у Петрињи
Водећи се љубављу Божјом верни народ наше Свете Цркве сабрао се како би помогао и сакупио одређена средства за обнову храма у Петрињи у Републици Хрватској, који је страдао у снажном и разорном земљотресу.
Сабрање је отпочело свечаним вечерњим Богослужењем , настављено бројним активностима и дружењима, организован је турнир у стоном фудбалу и пикаду а све је завршено послужењем и пријатним разговорима. Желимо да напоменемо да ова хуманитарна активност траје до краја месеца и да свако ко жели може да помогне тако што ће свој прилог донети у свети храм.
Срби са Косова и Метохије у Бусијама
Сутрадан у Недељу 21. по Педесетници, служена је Света Литургија којом је началствовао високопречасни протојереј ставрофор Миле Јокић уз саслужење сабрата протојереја Миће Ристића.
Народ поверене нам парохије имао је то задовољство да дочека драге госте са Косова и Метохије који су нам донели благослов Светородне породице Немањића и свих Мученика који су свој живот оставили на бранику вере православне, отаџбине Српске и српског имена.
Беседу о прочитаном Јеванђељском зачалу произнео је протојереј Мићо Ристић, док је прота Миле пожелео добродошлицу нашим гостима и одржао поучну беседу о Светом и распетом Косову и тако протумачио стихове светог Јеванђеља по Матеју; ,,Тамо где је благо ваше, онде ће бити и срце ваше.“
,, …Србија је храм, а Косово и Метохија олтар. Без олтара храм губи своју сврху и свој смисао постојања.
Србија је тело, а Косово срце у том телу, ишчупали се срце из тела, остаје леш који се распада.“
,,Сачувајмо Студеницу и бисер Раваницу, сачувајмо Крсну славу Газиместан траву, на њој Лазар даде царску главу.“
По завршетку Литургије наша најдража гошћа Павлина Радовановић ученица основне школе из Ораховца, отпевала је неколико песама које се баштине на светом Косову и Метохији и тако заиста дирнула све присутне.
,,Земаљско је за малена царство а небеско свагда и довека.“
После овог дивног сабрања, приређено је послужење у сали парохијског дома.
Хвала Господу и Светима Његовим за ову част која нам је учињена.
Чтец Милош Ђак

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла