Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11
Божји угодник, Атанасије Велики, рођен у Александрији 296. године, од самог детињства имао је наклоност ка духовном звању. Био је ђакон код архиепископа Александра, и пратио га у Никеју на I васељенском сабору. На овом сабору Атанасије се прославио својом ученошћу, благочешћем и ревношћу за Православље. Много је допринео да се Аријева јерес сузбије, а Православље утврди. Писао је Символ Вере, који је био на Сабору усвојен. По смрти Александровој Атанасије би изабран за архиепископа александријског… сећа се наша Црква у недељу 31. јануара 2021. године.

Поред овог Божјег угодника, сећамо се и

Сина деспота српског Стефана слепог и деспотице Ангелине, потоњег архиепископа Максима, који је  замонашен у манастиру Манасији и чије се нетрулежне мошти налазе у фрушкогорском манастиру Крушедолу.

Светом Литургијом је началствовао духовник манастира у Раковцу, јеромонах Варнава, уз саслужење сабрата, јеромонаха Евгенија и договарање верног народа са игуманијом мати Гаврилом и сестром Софијом.
Манстир Раковац је чувен по свом гостопримству. Сваке недеље се богоугодни разговор наставља у трпезаријској сали уз послужење.
 
Из недељне проповеди јеромонаха Варнаве 
 

Данашњи дан, васкршњи дан, када смо се сабрали у овом Божјем дому Светих Козме и Дамјана, да узнесемо молитве Богу Живоме, дан када смо дошли да се сјединимо са Богом, да се причестимо Његовим ПречистимТелом и Крвљу, јесте дан када треба да заблагодоаримо Богу за све што добијамо од Њега, поготову у ове дане, у ова смутна времена. Сви смо сведоци да нас сналазе разна искушења, а ми хришћани смо у великим дилемама, шта да чинимо: ово или оно, да не именујем ништа од свакодневних појава,  јер ми у светом храму не водимо полемике, 

Храм је место где прво узносимо молитве и благодарност Богу, то је место где сви ми који смо оптерећени долазимо да се растеретимо и то јесте место где долазимо да се разговарамо са Богом. А са Богом се разговарамо једино и искључиво, у молииви…
Овај месец који је иза нас, месец празника, јануар, јесте месец када смо прославили Рождество Христово,Богојављење, Светог Јована Крститеља, Светог Саву.. Ту вера која горе премешта, веру наших отаца, сведочимо и прослављамо и данас.
Наша Света Црква празнује по календару Светог Атанасија Великог  и Светог Максима архиепископа српског чије се нетрулежне мошти налазе у манастиру Крушедолу. 
 
Ми правосланви хришћани, ми Срби имамо за чега да узносимо благодарност Богу. Многи су светитељи из рода српскога. Пример су нама како треба да живимо, да им следујемо у вери. Имамо на кога да се угледамо и од кога тражимо помоћ, јер њихова молитва пред Престолом Божјим за нас је спасење. Ми не треба ничега да се плашимо ако смо са Богом. Ако смо у храму, у литургијској заједници, ако се причешћујемо Телом и Крвљу Христовим, добијамо снагу, укрепљујемо се у вери. 
И зато сваке недеље и празника похитајмо у свети храм, верни, обавезно се причешћујте јер Свето Причешће је лек бесмртности. 

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла