Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Светy тајну Јелеосвећења у цркви у Бусијама на Велики уторак предводио је протојереј-ставрофор Миле Јокић уз саслужење: архијерејског намесника пећиначког, оца Бојана Мијановића, Ђорђа Ковљена, старешине цркве Светог Николаја у Белегишу; пароха угриновачког и старешине цркве, оца Бојана Нинковића; старешине цркве Светог Јована Шангајског оца Дарка Кончаревића са сабратом оцем Николом Ерцегом. Саслуживао је и отац Марко Симић, старешина цркве Светог Сисоја у Новој Пазови.

Молитвено је присуствовао парох бусијски Мићо Ристић.

У препуној цркви Божјих угодника Кирила и Методија у Бусијама,   Бог Дух Свети, сиђе у помоћ вернима, видевши њихово молитвено сабрање и свештенике који у љубави Господу служише ову Свету тајну. Божја благодат у овој Светој тајни лечи тело од његове немоћи и чисти душу од њених грехова те њој приступи народ Бусија, Шангаја, Батајнице, Пазове, Угриноваца…

И све је било у радости и у љубави – о томе је говорио отац Ђорђе Ковљен  који је позвао верне да се увек овако окупљају око своје цркве и да се не поведу за онима који нису у духу Православља и у окриљу наше Свете Цркве.

Пред помазање верних освећеним уљем отац Бојан Мијановић, парох пећиначки, је рекао да народ Бусија добро зна шта значи страдање али да је показао шта је и васкрсење, јер је у свему васкрсао на овој сремској земљи коју је требало добро узорати и у њу семе посадити.

Васкрсли Крајишници су подигли огњишта и међу њима велелепни цркву знајући да се прво Богу треба обратити, а свештенослужитељи су добро семе вере у овај племенити народ усадили.

Чувени песник Јован Дучић је записао: „Србију треба волети и њоме домаћинствовати.“

Те речи се могу пренети на Бусије и народ овог места који броји  око 4000 житеља:

Бусије треба волети и њима домаћинствовати.

Бусије се воле и њима се домаћинствује.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла