Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Епископ сремски Господин Василије чинодејствовао је у недељу 3. априла 2022. године торжественом Литургијом Светог Василија Великог у величанственом шимановачком храму Преноса моштију светог оца Николаја. 

Дан којег створи Господ, дан је радосног сусрета са Господом, дан сусрета једних са другима у цркви на богослужењу.
 
На дан када наша Света Црква прославља Светог Јакова епископа и исповедника и са њим Божје угоднике Преподобног Кирила епископа катанског у Сицилији, Светог Тому патријарха цариградског и Преподобног Серапиона,  дивна црквена заједница дочекала је свог Архипастира достојанствено, и са највећом људском указаном пажњом. Деца и млади први приђоше свом Архипастиру за благослов а затим остали парохијани.
Какав је то величанствен заједнички улазак у дом Божји у којем све одише топлином вере, топлином срца, у којем сјаје изображени ликови светитеља са иконостаса и свих икона које красе Божју кућу.
 
Епископу сремском саслуживали су протојереј-ставрофор Милорад Симић парох батајнички, Високопреподобни архимандрит Атанасије из манастира Старо Хопово, јереји Александар Чавка, парох угриновачки и Бојан Мијановић, архијерејски намесник пећиначки, са епархијским ђаконом Гораном Власцем.
 
За десном певницом су ангелским гласовима појале чланице вокалног састава Вера, Нада и Љубав предвођене диригентицом Бојаном Радивојевић као и богослови четврте године Православног богословског факултета Универзитета у Београду: Никола Стјепановћ и Недељко Анђелић.
 
У обновљеном Николајевском храму све блиста – и људи и храм. Све је у божанској хармонији, све са својим пастиром, протојерејем-ставрофором Жељком Кретићем који је и овом приликом имао за свакога топлу реч, осмех, одговорио на питање, упутио на Причешће…
А како и не би све ово било овако, кад је непрестан труд свештеника на Њиви Господњој и то се очитава на лицима верних.
Ово је колико знамо јединствен случај да парохијани на смену читају Псалтир у цркви. Вођени сигурном свештеничком руком оца Жељка, сами се пријављују, и Псалтир тече као река, мирна река, тече без престанка – то је она река која се улива у луку спасења.
 
Ученике Основне школе „Душан Јерковић Уча“ за данашњи радостан сусрет са Богом и са Епископом сремским Господином Василијем, припремили су вероучитељ Петар Кашић са учитељицама и наставницама. 
 
После свете Литургије верном народу се обратио Епископ Василије који је заблагодарио Богу на данашњем дану и верне поучио вери, позвавши верни народ да се 15. маја 2022. године сабере у Сремским Карловцима где ће се одржати почетак Светог Архијерејског Сабора и достојно обележити стогодишњица уједињења Српске Православне Цркве. 
 
У парохијској сали за трпезом агапе коју је приредила ова црквена општина настављени су богоугодни разговори. Овом приликом Епископу Василију у име верног народа са свештенством намесништва  пећиначког захвалио се архијерејски намесник отац Бојан Мијановић. 
Прота Жељко Кретић као и увек, срдачан домаћин чија су врата увек отворена је са протиницом и женама мироносицама приредио величанствен дан и све у њему, дан истинског Божјег мира и истинске Божје љубави за творевину Његову. 

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла