Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Епископ сремски Господин Василије је пре двадесет година установио заветну славу Бечмена, на дан Огњене Марије,светитељке,којој се заветујемо на очувању вере у Господа. У препуном храму Епископ сремски Господин Василије је служио свету Архијерејску Литуругију уз саслужење Архијерејског намесника земунског протојереја-ставрофора Игњата Товаровића, пароха јаковачког протојереја-ставрофора Милутина Илића, пароха сурчинског јереја Слободана Чавке и проте Јамаџије свештеника у пензији.

Хор Покров Пресвете Богородице из Сурчина је појао у славу Господа.

Подсетивши на животопис мученице Марине која је одбила овоземаљски живот и лепоте, јер се заветовала Господу владика Василије је указао колика је била вера ове светитељке, када и у последњем часу пред погубљење захваљује Господу за снагу што јој је давао током свих мучења којима је била изложена.

Ова истинита прича отвара питање о томе каква је наша вера данас, колико смо ми чврсти у њој:

„ Колико је дубока наша вера? Колико је чврста наша вера, пред земаљским искушењем које наиђе; када дођете у искушење, малаксали и духом и телом. Дакле, вера нам је млака, некако је охладнела, вера нам не греје овај оклоп који се тело зове. Зато имамо за наук поруке светих који су преживели и оживели Духом светим. То је за нас отворена књига житија светих на основу којих се можемо поучити и чијим молитвама ће нам Бог бити у помоћи“, казивао је владика Василије опомињући нас о нашем времену тешких искушења, када су се бројне тешкоће надвиле над нама, уз сатанизовање нашег народа у свету.

Позвао је све нас и на данашњи дан Огњене Марије,да ми хришћани покажемо мало већу свест у нашем духовном животу и нашем духовном препороду како би и нашим непријатељима показали да смо ми људи овога неба и једне свете породице Немањића, светих који су се у Господу толико уздигли, а Бог их је овенчао венцем славе, да се ми поносимо са њима и да нам је част да смо деца таквих великана.

„ Зато не треба да малакшемо духом ни онда када нам је тешко и када смо у искушењима, једини је Бог и свети у Господу који нам могу помоћи“, рекао је Епископ сремски Господин Василије и указао како су све наше молитве свих нас допринеле и оздрављењу свештеника Владимира Живковића који је после тешке операције у Немачкој дошао назад у Србију, дошао својој породици и данас дочекао у порти храма Светог Саве, заједно са братијом свештеницима владику Василију.

Протојереј Драган Гвозденовић (старешина цркве Свете Петке, Бољевци) се захвалио владики Василију што је пружио пуну помоћ и подршку у лечењу свештеника Владимира Живковића; захвалио се свима из Српске Православне Цркве и њеним припадницима широм света на свакој молитви и прилогу. И друге су епархије наше Српске Православне Цркве узеле учешће у помоћи за оболелог брата, свештеника.

Информативна служба СПЦ, радио Слово љубве, новине Православље, Српска дијаспора и други медији су дали свој доппринос позивајући да се сви укључе у помоћ за оболелог свештеника Владимира Живковића.

Након завршене Свете Литургије, Епископ сремски Господин Василије је освештао икону Светог Саве, урађену мозаик техником на спољњем зиду цркве, а дар је породице Ђуран, којој се посебно захваљује отац Владимир Живковић.

Свечаном дану заветне славе Бечмена  присуствовали су представници општинске власти са председницом госпођом Весном Шаловић.

Вест доставила Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла