Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Oсвећење обновљене сурчинске цркве Свете Петке

Богослужење празника Уласка Господа нашег Исуса Христа у Јерусалим омогућава нам да и ми Господа пратимо у Јерусалим и да се на том путу надахњујемо Духом Светим:

Данас нас благодат Светога Духа све сабра, и сви узевши Крст свој Говоримо: Благословен који долази у име Господње, осана на висинама.

Тако данас би у сурчинској цркви Свете Петке  на празник Цвети, у недељу 17. априла 2022. године.  Народ је свечано дочекао свог Архијереја  у чије време службовања су многи храмови и манастири обновљени, нови подигнути. И црква Свете Петке у Сурчину је заокружила своју обнову унутрашњим уређењем.

Епископ сремски господин Василије је извршио чин освећења храма и иконостаса, а потом је чинодејствовао торжественом Литургијом уз саслужење протојереја Страхиње Голијана, архијерејског намесника земунског, протонамесника Радоја Вукотића, протојереја-ставрофора Споменка Грујића, старешине батајничке цркве Рођења Пресвете Богородице и јереја Бојана Весића пароха добановачког као и епархијског ђакона Горана Власца и батајничког ђакона Слободана Кузмановића. Молитвено је присуствовао протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, пензионисани парох сурчински.

Верни народ су исповедали протојереј Душко Ђеорђић, парох сурчински и Перица Влаинић, старешина Вазнесењске јаковачке цркве.

Ангелским гласовима појали су сурчински црквени Хор Покрова Пресвете Богородице и Дечји црквени хор предвођен диригентом Ђорђем Гавриловићем, јаковачки црквени Хор Свети Стефан Дечански са диригентицом Милом Марковић.

После свете Литургије празничну проповед произнео је Епископ Василије говорећи о данашњем празнику подсетивши да је због васкрсења праведног Лазара, Христа народ свечано дочекао у Јерусалиму поздрављајући га као Цара над царевима и дуго очекиваног Месију, речима: Осана! Благословен који долази у име Господње Цар Израиљев!  

И заиста како је то онда изгледало? Питамо ли се о том граду Јерусалиму и његовој судбини кад се удаљио од Бога? И како то данас изгледа у Јерусалиму? Сликовито је дочарао Преосвећени владика Василије.

Епископ Василије се захвалио верном народу, ктиторима и приложницима који су са свештенством а у време старешине цркве протојереја-ставрофора Слободана Радојчића учинили све да црква буде тако украшена.

После Господње трпезе у цркви, организована је у Светосавској сали трпеза агапе.

О празнику Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим

…Народ је Христа дочекао победним палминим гранчицама, како се цар дочекивао. Преподобни Јустин Ћелијски о овом празничном догађају поучава: „Никада ниједан град на овоме земаљском свету није срео таквог Победника каквог је данас срео и дочекао град Јерусалим. Победник смрти! Ето јединственог Победника у свима световима, у свима људским световима. Овај догађај прославља се као један од дванаест великих Господњих празника и у потпуности је повезан са васкрсењем праведног Лазара, на шта нас упућује и целокупно црквено песништво овог празника…


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла