Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Као што смо и најавили, на празник Успенија Пресвете Богородице, у петроварадинском Покровском храму је служено Свеноћно бденије. Бденије је почело у 23.00 часа вечерњом службом, наставило се јутарњом, а завршено Светом Литургијом, у 4.30 часова.

Богослужењем је началствовао старешина овог храма, јереј Бранислав Керечки, пуних пет ипо сати у континуитету, уз помоћ Милана Радојевића, вероучитеља из Бача, Стефана Гавровског, вероучитеља из Крњешевца, Стефана Зеленковића, карловачког богослова из Сремске Каменице и већ много пута помињаних искусних парохијских појаца.

Храм је био испуњен верним народом, а доживљај за многе ће остати трајно упамћен. Све иконе су за ову прилику посебно украшене цвећем, као и кандила, чираци… Цвећем украшене свеће одавале су необично лепу атмосферу, као за Васкрс на Хиландару.

Писац ових редова узима за слободу да се упита како је могуће пет ипо сати имати концентрацију за активно учешће у целокупном току богослужења? Иако сведок, ни сам не знам како смо у даху (Духу) издржали вечерњу службу, наставили јутрење, у оквиру ког је обављено помазање, опход око храма с плаштаницом, кропљење присутних и на послетку Свету Литургију. Дан се већ будио кад смо се разилазили, опијени радошћу догађаја за памћење.

Како је било најбоље говоре фотографије које су снимљене у аутентичној атмосфери, уз светлост свећа и кандила.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла