Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Јубилеј 25 година постојања Кола српских сестара

Поводом јубилеја 25 година постојања Кола српских сестара у Сремским Карловцима, у свечаној сали Карловачке гимназије одржана је академија, коју су приредиле чланице Кола из Сремских Карловаца. Програм је водила наша глумица и карловчанка Госпођа Гордана Димић. Присутне госте поздравио је Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, а потом духовник Кола српских сестара високопреподобни протосинђел Клеопа (Стефановић) и председница Кола госпођа Зора Мијатовић. Затим је у оквиру академије наступио мешовити хор Саборне цркве „Свети Арсеније“  под диригентском палицом Госпође Миле Радонић. Учешћа је узео и дечији црквени хор „Свети Роман Слаткопојац“ којим руководи госпођица Александра Раденовић. Својим умилним гласом петогодишња Јована Радонић песмом „српкињица једна мала“, присутне је очарала.

На празник Светог Андреја Критског 30. октобра 2016. године, у Саборној цркви Светог Оца Николаја у Сремским Карловцима служена је Света Литургија којом је началствовао протојереј – ставрофор Душан Колунџић, а саслуживали су протојереј – ставрофор Душан Петровић, ректор богословије у пензији, јереј Радомир Колунџић, протојереј Јован Милановић, и ђакон батајнички Милорад Бојчић. На позив да учествују у прослави Кола српских сестара Сремских Карловаца, одазвала су се бројна сестринтсва која су својим присуством показала да деле радост и желе да покрену сарадњу са карловачким Колом.  Након Свете Литургије, за све госте, припремљена је трпеза љубави у Карловачкој богословији. У току трпезе, у име Његовог Преосвештенства, све присутне је поздравио протојереј Јован Милановић, а потом се свако од позваних и присутних сестринстава обратило и укратко представило свој досадашњи рад.

 

Оснивање Православне омладинске заједнице

 

Истога дана, у 19 часова у амфитеатру Факултета за менаџмент, одржан је Оснивачки сабор Православне омладинске заједнице Сремских Карловаца. Рад скупштине отпечео је призивом Светог Духа. Након установљеног дневног реда седницу је предводио координатор протојереј Јован Милановић који је на самом почетку поздравио присутне и прочитао оснивачки акт Његовог Преосвештенства Епископа сремског Василија. Присутнима се потом обратио као најстарији члан сабора протојереј-ставрофор Бранислав Поповић, члан Надзорног одбора ПОЗ-а. Након поздравних говора изабран је Савет у име ког се обратила Госпођа Злата Попов. За председника Савета изабран је протојереј Миленко Поповић а за чланове јереј Душко Масларић, Г-дин Станко Лакетић, Госпођа Гордана Димић и Госпођа Злата Попов. После избора чланова Савета потврђени су мандати члановима Скупштине а за њеног председника изабрана је Катарина Торбица, и за потпредседника Немања Лукић. Након гласања и потврде мандата вођење седнице преузела је новоизабрана председница Скупштине Катарина Торбица која је поздравила присустне и захвалила се на учињеној јој части. Скупштина је потом изабрала и чланове Управног одбора и председника ПОЗ-а Михаила Јањића, који се обратио присутнима, захвалио на указаном поверењу и позвао присутне да свако у складу са својим могућностима помогне раду ПОЗ-а. После одржане свечаности приређено је послужење.

Ова организација има за циљ да на трагу сличних организација које постоје при многим парохијама у Републици Српској и у Србији, да помогне мисији Цркве, да учествује у црквеном животу, да се бори за омладину и покаже да постоји и другачији избор од оног који се углавном нуди у овом нашем времену и свету.

Достављају п. Ј. М. и М. Ј.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла