Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У навечерје празника Преподобне мајке Ангелине (11. 8. 2017. године), у манастиру Крушедол, Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије, служио је Празнично бденије, с почетком у 18 часова, уз саслуживање више свештенослужитеља и ђакона.

Храм је био испуњен љубављу и вером присутног народа, свештеника и ђакона из Епархије сремске, монаха и монахиња, који су били распоређени за левом и десном певницом. Сви заједно, учествовали су у појању, доприневши величини и слави празника, у чији сусрет су се окупили.

После богослужења, у порти манастира уприличено је „Културно – уметничко бдење“ у част Мајке Ангелине, коју је у представи глумила Ивана Жигон. Са својим хором „Бистрик“ наступила је Биљана Крстић, ансамбл „Сербоплов“, хор Епархије сремске „Свети Николај“, као и бројни песници који су исписивали посвету нашој великој задужбинарки деспотици Ангелини. Ово велико сабрање није омела ни киша, која на срећу, није дуго падала.

На дан Свете Ангелине српске манастир Крушедол је био место сусрета и радовања. Сусрет са великим људима нуди увек ново надахнуће, колико више нашој души нуди сусрет са Богом и Светима.

Свештенство са благоверним народом је око 9.30 часова дочекало свога архипастира Његово Преосвештенство Г. Василија. Сусрет на улазу у манастир Крушедол пун радости je и очекивања. У шпалиру стојали су оци наше Цркве, док се дочекује сам Епископ. Слика из првих времена Цркве и теологије Светих о значају епископске службе. Улазак у сам храм је праћен песмом, облачење архијереја, и призивање Светога Духа дизањем руку свештенства. Као да пред собом видимо Свете древних времена, јер Бог је свагда присутни Логос.

На Светој архијерејској Литургији коју је служио Његово Преосвештенство Г. Василије са свештенством и благоверним народом, рукоположен је нови јереј наше Цркве ђакон Драган Гаврић у чин презвитера. Свако ново рукополагање и Света Литургија јесте Тајна Педесетнице и обнављање Благодати, Тајна Христа и Цркве.  У својој беседи Његово Преосвештенство Г. Василије је то и напоменуо, а посебно се осврнуо на то како је човек у ово време запостављен. Човек као боголико биће, што се посебно види у Светим моштима, јесте призван на нешто много узвишеније него што му се данас нуди. Треба да буде храм Светога Духа. Зато су мошти Светих, сведочанство те обнове коју сваки човек може доживети у Богу, од Оца кроз Сина у Духу Светоме, по речима владике Василија. То назначење је и одговорност човекова пред Богом, да ли ће испунити оно што му је задато.

После Литургије је уследила Литија и ломљење славских колача, у присуству кумова Празника. Обративши се још једном свештенству и благоверном народу владика Василије је позвао све да се радују у Господу. Уследила је Трпеза љубави, агапе, у трпезарији Свете лавре манастира Крушедол.

текст: вероучитељ Горан Груловић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла