Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

„Прва наша мисао на почетку свакога дана и на почетку сваког нашег рада нека буде мисао о Богу. И прва наша реч на почетку сваког нашег рада нека буде реч у славу и захвалност Њему, Јединоме у Тројици, Богу Оцу, Сину и Духу Светоме“, речи су блаженопочившег патријарха Павла.

На велики хришћански празник, Усековање главе Светог Јована Претече и Крститеља Господњег, благословом првопрестолника, духовног пастира и учитеља Цркве Српске, Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, као хришћанска породица сабрао се народ под сводове здања Коларчеве задужбине, да се речју и молитвеном песмом подсети блажене успомене патријарха Павла.

Ово је једно од првих сабрања посвећено блаженопочившем Патријарху Павлу.

На данашњи дан пре сто година, лета Господњег 1914. у питомом славонском селу Кућанцима, у скромном дому Стевана и Ане Стојчевић родило се мушко чедо коме родитељи на крштењу дадоше име Гојко.

О животном путу овога Божјег детета Гојка, у монаштву Павла, потоњег Патријарха српског, о путу подвижништва и молитве, физичког и духовног узрастања, говориo je надахнуто Патријарх српски Иринеј.

„Блаженопочивши никада није помињао свој рођендан, нити је коме одговарао када су му честитали. Сматрао је да је за православне верне најважније да обележавају своју крсну славу,“ казао је у свом надахнутом слову о свом предшественику патријарх Иринеј.

Много времена уз патријарха Павла као следбеник и сарадник његов, на Њиви Господњој, провео је умировљени Епископ захумско-херцеговачки Атанасије који је присутне поново провео кроз време службовања патријарха Павла на славу Божју и ползу рода нашег.

Епархија славонска, у којој се налази родно место патријарха Павла, Кућанци, речи Јеванђеља, речи љубави, Истине, правде, слоге и мира, речи које је у овом месту први пут чуо малени Гојко, на радост српског православног народа, убудуће проносиће новоизабрани Епископ славонски Јован, кога ће на дан Светих мученика јасеновачких, 13. септембра, у трон Епископа славонских у Пакрацу устоличити Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

Управо је Епископ славонски Јован изнео неке потпуно непознате податке из живота патријарха Павла.

Духовно поетско саборовање увеличaли су Прво београдско певачко друштво, Хор Свети владика Николај Српски из Нове Пазове, Певачка група Пирг из Београда, a стихиру Српским светитељима и Тропар празника Усековања отпојаo је Хор ученика Богословије Светога Саве из Београда.

Прикупљен је скроман прилог за обнову храма и родне кућe блаженопочившег патријарха Павла у Кућанцима.

Слову сећања присуствовали су Епископ топлички Арсеније, директор Управе канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић са замеником г. Братиславом Петковићем, амбасадор Белорусије г. Владимир Чушев, као и многобројне друге угледне личности поштоваоци дела патријарха Павла.

Духовно сабрање поводом сто година од рођења Патријарха Павла једно је међу бројним сведочанствима о великанима из наше историје.

Преостало нам је само да будемо људи, како је говорио патријарх Павле, и да свакодневно хитамо на молитву и све више се утврђујемо у вери, поука је Његове Светости Патријaрха српског Иринеја.

Зорица Зец

Извор СПЦ


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла