Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Сабрањем богољубивог народа у цркви посвећеној Светом кнез Лазару у Шиду обележен је почетак Госпојинског поста. Свету Литургију служио је старешина храма јереј Ђорђе Марић. Торжественом сабрању присуствовао је уз благослов и допуштење Епископа сремског Господина Василија, Високопреподобни архимандрит Гурије из Епархије гатчинске у којој у граду Кингисепу је ове године уочи Видовдана освештан камен темељац за први храм посвећен Светом кнез Лазару и цару Николају Романову. Отац Гурије је зачетник идеје о српском храму у Русији и уз благослов Епископа гатчинског и лужинског Господина Митрофана, са богољубивом братијом из Србије и Русије.
У својој беседи отац Ђорђе је казивао о Госпојинском посту, молитви и заблагодарио Божјем угоднику кнезу Лазару што је учинио да поред цркве брвнаре где се врше редовна богослужења храм у изградњи непрестано напредује.
Сремска Лазарица се изграђује трудом и љубављу свештенства и верног народа од 2002. године. За потребе богослужења у порти је направљена мања монтажна црква и уз њу парохијски дом. На сабор Светог архангела Гаврила, 26. јула 2016-ог Лета Господњег, Његово Преосвештенство епископ сремски Господин Василије, осветио је два звона за храм Светог кнеза Лазара у Шиду, како би ова звона благовестила вести о Господу нашем и позивала верни народ на молитву. Једно звоно је дар манастира Привина Глава, а друго господина Слободана Обрадовића из Шида.
Очекује се завршетак куполе као и уграђивање прозора и врата на храму који се величанствнеом лепотом уздиже у овом делу Шида.

После литургијског сабрања од гостију из братске нам Русије слушали смо о будућем храму у граду Кингисепу, Епархија гатчинска, где ће се одржавати дани српске културе и духовности широм те области.
Од 17. августа када је свечано отварање, у Шиду се одржава ликовна колонија у којој ће учествовати десетак гостију из Русије што потврђује да везе које су успостављене протекле године када су наши Срби учествоали на изложби у Русији „Свет без рата“ настављају да се учвршћују и продубљују. Српско-руско пријатељство из Шида ће је организатор овог скупа који траје до 24. августа 2016. Колонија ће се одржавати у Русинском дому бораве гости из Русије.

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла