Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Сећање на пале српске и руске браниоце
Свечана академија у Руском дому, 1.август лето Господње 2014.
Хор Свети Владика Николај Српски који пева у храму Свете Петке у Новој Пазови представио је Архијерејски намесник старопазовачки крстоносни прота Миле Јокић. Хор је песмама Востани Сербие и Отаџбина, показао красно лице Србије и даривао браћи Русима српске стихове познате читавој Васељени.

Руска православна црква, Руски центар за науку и културу у Београду, Државне агенције РФ (Россотрудничество) и српско-руска Фондација „Руска некропола у Београду”, организовали су у Београду свечаности и Свечану академију као спомен на почетак Великог (Првог светског) рата.

У име Његове Светости Патријарха српског Иринеја, патријарашки благослов је пренео јереј Владимир Вранић, уредник Информативне службе СПЦ, који је током вечери са домаћинима и гостима срдачно разговарао о данашњем свечаном дану када је освећена Иверска капела и Руска некропоља на Новом гробљу као и о узајамним културним и духовним везама две православне земље, Русије и Србије, што је потврђено и вечерашњом академијом и изложбом у част Првог светског рата.
Госте је поздравио директор Руског дома у Београду г. Михаил Генадјевич Денисов истичући да је данашњи дан посебна дан за оба народа, дан када су изгинулим руским војницима који су се борили са браћом Србима, за српску Отаџбину, поново даривана љубав изнад свега и вера изнад свега, данас након сто година од Првог светског рата.
Шеф федералне агенције Руске Федерације за заједницу независних држава, сународнике у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу Константин Косачов који је присуствовао данашњем помену руским војнициима на новом гробљу, у Руском некропољу, када је служио Његова Светост Патријарх српски Иринеј, истакао је да је слушајући говоре данас, видео колико су дубоке и испреплетене везе руског и српског народа, да се уверио видевши колико је народа дошло на Ново гробље, да нико нема против оваквих обележавања у славу победе над непријатељем рода људскога.
Старешина храма руске цркве Свете Тројице отац Виталиј Тарасјев се још једном захвалио Патријарху Иринеју и Српској Православној Цркви што је и пре сто година и сада уз руски народ и Руску цркву, јер као што су некад патријарси (блаженоупокојени) Димитрије и Варнава пружили руку и дом руским избеглицама, тако данас Патријарх Иринеј иде стопама својих предака.
У културно-уметничком програму учествовали су врсни уметници који су подсетили на неке неправедно заборављене песме: Галипоље, из давне 1915. и Гори звезда (у интерпретацији музичке уметнице Галине Перић). Квинтет Јар је руским песмама величао љубав, храброст, мдурост и заједништво два народа, руског и српског.
Свечаности су присуствовали високи представници из Русије: Заменик министра спољних послова Русије г. Константин Косачов и Амбасадор Руске Федерације у Србији г. Александар Чепурин; Амбасадор Белорусије г. Владимир Чушев, почасни конзул Белосрусије у Београду г. Драгомир Карић, представници Владе Србије: потпредседник Народне скупштине др Ненад Поповић, представници дипломатског кора Азербејџана, свештенство, представник Краљевског дома Карађорђевић г. Драгомир Ацовић, представници великог броја козачких организација и невладиних организација, личности јавног и културног живота, представници домаћих и страних медијских кућа.

Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла