Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

На аеродромима „Батајница“обележен је Дан рода авијације – 2. август, слава свих пилота и летача

Дан авијације прославља се 2. августа, у спомен на дан када је, 1893. године, наређењем краља Александра Обреновића предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења. До 1941. године тај дан се традиционално прослављао као слава свих пилота и летача.

По благослову Епископа сремског Господина Василија, у петак, 31. јула 2015. прослава дана рода авијације почела је у осам часова литургијским сабрањем у богослужбеном простору посвећеном Светом пророку Илији. Началствовао је архимандрит Стефан (Стокић) из Сомбора, а саслуживали су војни свештеници: презвитер Ђорђе Стојисављевић (из Прве бригаде Копнене војске, Нови Сад), презвитер Саша Совиљ, војни свештеник параклиса светог Луке Симферопољског на ВМА, војни свештеник из Друге бригаде из Краљева јереј Стеван Стевановић. као и домаћин сабрања војни свештеник 204.вбр на аеродрому Батајница презвитер Предраг Докић. Апостол је читао заставник Миле Даљевић , помоћник војног свештеника презвитера Ђорђа Стојисављевића, док је свештенство опслуживао чтец Никола Мијовић.

Камерни хор Свети Андреј Првозвани из Батајнице узносио песмом молитве до Господа, а њему су припомагала војна лица у сталном саставу ове јединице на војном аеродрому у Батајници.

У својој беседи, војни свештеник презвитер Ђорђе Стојисављевић, је указао на житије Светог пророка Илије и особине које красе овог Божјег угодника који у ватреним кочијама Небом путује:

„ На даншњи дан, петак Девете седмице по празнику Педесетнице наша Црква рачуна да сваки дан има једна јеванђељска поука за наш живот, а други одељак који смо данас прочитали односи се на Светог пророка Илију. Познато вам је да је био житељ  Старог завета, да је био величанствен човек препун Духа Светог. Али, ми смовезани и у Новом завету за њега, кроз један догађај када је Христос извео тројицу својих апостола на Гору Тавор и преобразио се пред њима. У том тренутку појавили су се десно и лево од самога Господа Христа, у кога апостоли нису могли гледати од светлости: са једне стране је био пророк старозаветни Мојсеј, а са друге пророк Илија. Ово говори нама, браћо и сестре, да је пророк Илија велик човек и да иако је припадао Старом завету заслужио је да уђе у Нови завет и постао нама један од путоказа ка Царству Божјем.“

Свети пророк Илија кога анђели повијају огњем и хране га пламеном заштитник је рода авијације.

По угледу на живот пророка Илије који је служио Господу и ближњем свом презвитер Ђорђе је казао о самој војничкој служби:

„… И ми војници смо у доброј позицији, јер смо одабрали, свако од нас, слободно, да служи другоме. Војничка служба је узвишена служба, али може да се извитопери ако изгубимо праве оријентире, праве вредности, а то је да је човек за нас на земљи првенствено највреднији, а на небу Бог. До човека морамо доћи преко Бога. Зато је нама потребан Свети пророк Илија да то како се он борио за народ, да људима открије веру и одагна таму из њиховог живота, мисли и дела, буде покретач нашег живота…“

У себи треба да разгоримо пламен који нам је свети пророк Илија разгорео, порука је са данашњег сабрања.

Славски колач пререзао је архимандрит Стефан (Стокић) док је домаћин славе командант 204. ваздухопловне бригаде, бригадни генерал Предраг Бандић са замеником команданта пуковником Билићем и командантима и заменицима свих јединица са њиховим делегацијама, са војском певао славски тропар заштитнику ваздухопловаца Војске, великом светитељу пророку Илији.

После Свете Литургије, извршена је смотра војске на аеродрому Батајница.

Честитајући празник свим припадницима рода авијације, заменик команданта  РВ и ПВО бригадни генерал Душко Жарковић посебно је нагласио да су припадници рода авијације своју посвећеност, храброст, смелост и пожртвованост показали небројено пута и да су припадници РВ и ПВО претходних година у акцијама спасавања током поплава, пожара и мећава безбедно евакуисали више од 1000 људи. Овом приликом подсетио је и на страдање пилота 13. марта, приликом извршења једног таквог задатка, када први пут нису успели у извршењу задатка.

Генерал Жарковић је истакао да овогодишњи Дан авијације ваздухопловци дочекују свесни својих могућности, ограничења, али одлучни и спремни да уз максималне напоре сваки задатак изврше безбедно и квалитетно. Подсетио је генеерал Живковић и на недавну одлуку државног и војног руководства да се Војска Републике Србије у наредном периоду опреми савременим транспортним хеликоптерима, да се набаве резервни делови за авионе „миг-21“ и „миг-29“ и отпочне модернизација авиона Г-4-  истакавши да је за РВ и ПВО је то од посебног значаја.

После званичног дела прославе и уручења награда и признања заслужнима током протекле године, организована је трпеза љубави.

Прослави на батајничком аеродрому присуствовали су команданти јединица Ратног ваздухопловства и ПВО, представници Цркве, главни капелан Војске Србије Горан Аврамов, представници локалне самоуправе, пензионисани пилоти, чланови породица трагично настрадалих пилота 13. марта 2015. као и многобројни гости.

Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла