Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Вечерњим богослужењем је началствовао Епископ канадски Митрофан у присуству домаћина Епископа сремског Василија

Славски колач је пререзао Преосвећени владика Митрофан и потом је, честитајући славу, казивао о данашњим светитељима Ћирилу и Методију који су донели Јеванђеље Христово међу Словене.

„Живимо у веома тешким временима, у временима када имамо многе учитеље, али схватите, браћо и сестре, да сваки учитељ који нас учи супротно  Јеванђељу Христовом, није прави  учитељ.  Прави је учитељ онај који следује Јеванђељу Христовом онако како је Црква Божја  учила и заповедила. Све световне науке које ми данас  имамо, било ова теорија или она теорија, пролазне су, и свака наука  има свој крај. Све науке имају свој крај у Богу, јер ниједна не одговара на вечно питање, а то је питање смрти, питање живота. Једино наука Јеванђеља Христовог, Он сам, одговара на то питање…“ казао је Преосвећени владика канадски др Митрофан, декан Богословског факултета у Либертивилу.

Епископ сремски  Василије је захвалио свом сабрату Владици канадском Митрофану, који већ годинама, кад год је у Србији, на дан Ћирила и Методија служи у овоме храму који је подигла православна заједница Бусија. Владика је, извршавајући одлуку Светог Архијерејског Синода уручио куму и овогодишње славе г. Данијелу Пантићу, финансијском директору предузећа СДПР-а, Орден Светог Саве за исказану делатну љубав према нашој Светој Цркви.

У парохији у Бусијама подижу се предшколска установа и основна школа

Истичемо за ову парохију у Бусијама: у оквиру порте у насељу Бусије, у којем живи српско становништво прогнано из Хрватске деведесетих година 20. века, већ је изидан спрат будуће предшколске установе и основне школе, што је јединствен случај у нашој Цркви. У овом насељу је, иначе, забележен највећи наталитет у нас.

Протојереј-ставрофор Милорад Нишкић, велики неимар у нашој Светој Цркви, и његов сабрат  Мићо Ристић били су домаћини по свему за пример, јер какво је њихово старање о цркви и будућој школи, такво је старање и за духовни напредак овог народа овде.

Епископу Митрофану су саслуживали протојереј-ставрофор Споменко Грујић и протојереј Миодраг Лујић; протођакон Слободан Вујасиновић и ђакон Драган Рајчевић. Свештенство Намесништва земунског са намесником, протојерејом-ставрофором Слободаном Радојчићем и богослови Карловачке богословије  св. Арсенија Сремца  учинили су ово богослужење величанственим.

За трпезом љубави обратили су се домаћин славе  и старешина храма Ћирила у Методија у Бусијама, протојереј-ставрофор Милорад Нишкић, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, кум славе г. Данијел Пантић, финансијски директор СДПР-а, и Епископ сремски Василије.

„Желим да оваквих дана радости  буде што више и имамо  што више разлога да се радујемо… Морам похвлити дела наших пастира који неуморно, из године у годину, иза себе остављају понешто: изградили су храм, дом, сада граде основну школу, а пре тога изграђени су и храмови и парохијски домови и у суседним местима …

Дозволићу себи да  упутим речи похвале нашем проти Милораду Нишкићу за кога сви знају колико је учинио за ову и друге  парохије, за Епархију сремску у целини. Као што ће се кум славе бринути о свом кумчету, тако ће и наш прота, ако му Бог подари здравља  и живота, имати прилике да и даље доприноси у корист нашег народа и наше Свете Цркве“ казао је, између осталог, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, др Милета Радојевић и додао да се у наше време и друштвене власти труде да отклоне све оно што је било лоше из претходних времена како бисмо се сви потрудили да останемо упамћени као достојни својих славних предака.

Славском сабрању су присуствовали свештеници из неколико епархија и Архиепископије београдско-карловачке, др Марко Николић, заменик директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, представници локалних власти, гости и пријатељи.

З. Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла