Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Сећајући се јављања Светог архангела Гаврила у Старом и Новом Завету и знајући његово непрестано посредовање пред Богом за род хришћански, света Црква му сада приређује саборно празновање, те су људи Божји питомог сремског места Прогара с усрђем свагда и пламено прибегавали к заштити и помоћи толиког заступника и добротвора рода људског, и његовим молитвама добијали отпуштење грехова од Христа Господа Спаса нашега. Богомоља наше Свете Цркве и кандило вере Епархије сремске је непокретно културно добро као споменик културе, датира из 1789. године. Данас, у потпуности обновљена са парохијском салом на понос је становника Прогара и целе Цркве.

Торжествнеом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић, старешина бољевачке цркве Свете Петке. Проти су саслуживали јеромонах Софроније из Старог Хопова, јереј Ненад Катић, старешина цркве Светог Јована Претече у Петровчићу и ђакон бољевачки Сребренко Видаковић. Певницу су красили гласови чланова певнице Цркве Светог Димитрија на Новом Београду и из Војке. Празничну проповед је произнео прота Драган Гвозденовић говорећи народу да и у овим временима немају страха од свакодневних појава и искушења него страха од Бога, али искреног страха од Бога, само ако смо у љубави са Њим.

После троструког опхода око храма и помена упокојенима, прота Драган Гвозденовић је преломио славски колач у славу небеског покровитеља цркве, архангелу Гаврилу.

Да све протекне у најбољем реду око припреме славе са кумовима Тодоровићима, Миличевићима и Удружењем жена, постарао се старешина прогарске цркве, јереј Бранислав Јовановић уз свесрдну помоћ попадије Сандре чијим трудом блиста црква и порта. Кумства за наредну годину прихватио се Ђорђе Јовановић.

Скромно а све лепо, тихо а све достојанствено… Громко из дубине срца и душе славио се Бог и заштитник храма и места, Свети архангел  Гаврило.

 

 

 

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла