Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Небеском заштитнику цркве у Прхову у суботу 22. маја 2021. године, узнео је молитве јереј Стефан Сремац са благоверним народом.

После прочитаног Јеванђељског зачала, о данашњем празнику казивао је отац Сремац поучавајући верне да када сарађујемо са Господом, када се молимо и разговарамо,  тада је Господ међу нама: „Господ је стално ту, непрестано нам помаже и учи нас како да будемо бољи и да што већа добра дела чинимо.  Са друге стране када Господ види да смо ми растројени и да не функционише између нас, тада и Он одлази од нас.  Пример Светог Николаја оним људима који су се удостојили да седам векова пребива међу њима, пример је и за нас.  Али један моменат, један рат, један проблем  већ је довео до тога да Свети Николај жели да не обитава међу људима који то не заслужују. Тако је и у Цркви и треба да запамтимо на данашњи празник да је Господ посреди нас. Ако желимо да буде посреди нас, ми морамо да будемо бољи, чистијег срца  и да будемо у већој љубави него што смо били до сада,“ казао је отац Стефан.

Свечаном саборном поворком са верницима и кумовима славе, опходом око цркве, пронете су иконе и славски колачи, барјаци, Господу би угодно данашње прослављање празник, Преноса моштију Светог Николаја, када су чесне мошти Божјег угодника светитеља Николаја пренете из опустошеног града Мире у многољудни град Бари.

Кумови славе, Прховчани Петар Васић са породицом, Радислав Васић и Раде Костић из Сурчина, принели су славски колач и жито.

За наредну годину кумство су узели: Никола Васић, Војислав Миловановић, Александар Мисиркић, Бошко Панић, Рада Евђенић и Александар Евђенић, сви из Прхова.

И како то бива, трпеза љубави у порти била је продужетак литургијског сабрања а богоугодни разговор се водио о историјату цркве, какав је њен живот био и како су је благочестиви људи очували на радост својих потомака. У припреми данашње славе све је текло лако и једноставно јер су се верни сами одазвали да припреме трпезу Агапе са својим свештеником.

Данас Пренос моштију Светог Николаја славе цркве на подручју Архијерејског намесништва пећиначког:  у Пећинцима, Шимановцима, Карловчићу, Огару, Прхову и Сибачу, а негде око шездесетак цркава на подручју Епархије сремске прославља и има за свог заштитника Светог Николаја Мирликијског.

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла