Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Васкрс 2018. године.

Празник над Празницима Васкрсење Христово у Шимановцима прослављено свечано и радосно како и приличи овако великом празнику. Већ од осам сати на Васкрс у шимановачки храм су почели пристизати верници како би приступили светој тајни исповести и причестили се на највећи хришћански празник. Посебну радост, лепоту и шаренило употпунили су мали шимановчани – деца која су дошла да се веселе празнику Васркрсења Христовог.

Света Литургија је почела у девет сати, служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Жељко Кретић а одговарали су као и обично, сви присутни у храму. Свети храм се напунио верника који дођоше да се помоле Васкрслом Христу. Велики број деце и одраслих верника се и причестило и сјединило са Васкрслим Христом.

На крају свете Литургије прота Жељко се обратио верницима у светом храму  поучном беседом са жељом да Васкрсли Господ увек буде у срцима нашим и да радост Васкрсења никад не престаје.

„Ако Христос не васкрсне узалуд је надање наше и узалуд је вера наша“. Ове речи апостола Павла у Посланици Коринћанима 15,14, како рече прота Жељко данас имају посебан значај. Пред нама је Вескрсли Господ и доказ да није узалуд ни надање ни вера наша. Вера је како каже ава Јустин Ћелијски: „птица са два несаломива крила – пост и молитва. Пост да нас прочисти и покаже у пуној светлости а молитва да увек држи будне. Звона нашег храма кад се чују да знамо да нас Господ позива на разговор, рекао је прота у свом обраћању.

Освећена су и подељена свим присутним Васкршња јаја а како већ годинама уназад  бива Удружење жена „Шимановчанке“  спремиле су и поделиле поклоне свој деци у светом храму. Подељено је око 200 пакетића на радост најмлађих.

Одржана је у организацији „Шимановчанки“  и туцанијада за најмлађе, што је већ прешло у традицију.  Такмичари су подељени у три групе: деца која још не иду у школу, деца од првог до четвртог разреда и деца од петог до осмог. За прва три места по категоријама одређени су и поклони.

Најмања група: треће место припало је Николи Гутеши, друго Маји Шаго а титули најбољег понео је Миљан Гаврић.

Средња група: Треће место Филип Чавић,  друго Невена Вујановић а победник Виктор Драгичевић.

Од највећих трећи је Лука Крстић, друга Ана Ристивојевић, док је победник Вук Пековић.

Лепо време је допринело да и порта буде пуна шаренила малих и великих који се радују Васкрсењу. На крају су жене из удружења, свештеник и одрасли присутни куцали се Васкршњин јајима, нећемо рећи ко је био најуспешнији.

Свима од срца честитамо празник.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла