Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија у четвртак, 15. децембра 2022. године у сали при храму Свете Петке у Новој Пазови, са почетком у 19 часова одржан је радни састанак вероучитеља Архијерејских намесништава старопазовачког и пећиначког, иницијативом председника Одбора за Верску наставу Епархије сремске протојереја-ставрофора др Драгомира Санде.

Радном састанку вероучитеља присуствовали су Архијерејски намесници старопазовачки протојереј-ставрофор Зоран Јовић и пећиначки протонамесник Бојан Мијановић.

Присутне је поздравио прота Драго Сандо изразивши радост и потребу за чешћим састанцима и сусретима како бисмо разговором упознали једни друге са радом на пољу побољшања квалитета и услова рада вероучитеља и Верске наставе.

Пригодно предавање о историјату Верске наставе у Србији припремио је ђакон Стефан Гавровски, вероучитељ у ОШ ,,Прота Симеон Араницки“ у Старој Пазови. Својим излагањем ђакон Стефан нагласио је најбитније историјске моменте током постојања Верске наставе, почевши од мисионарске делатноси Свете браће Кирила и Методија, времена Светог Саве, преко периода постепеног ослобађања од турске власти и времена у којем је Верска настава била један од најважнијих предмета који су се изводили у школама, до периода њеног укидања половином двадесетог века, као и њеног повратка у школе 2001. године, са посебним освртом на данашњи статус Верске наставе и свим оним потешкоћама са којима се вероучитељи сусрећу у раду са дедом. Након историјске анализе ђакон Стефан представио је изабране ваннаставне активности реализоване у протеклом периоду у ОШ ,,Прота Симеон Араницки“ у Старој Пазови, нагласивши важност подстицања ученика на учешће у богослужбеном животу Цркве, кроз ваннаставне и друге активности, истакавши да од Другог светског рата нема значајнијег догађаја за мисију Цркве од повратка Верске наставе у школе.

Наког презентације уприличено је време за дискусију током које је Архијерејски намесник пећиначки протонамесник Бојан Мијановић изнео конкретне предлоге у виду побољшања и додатног ангажовања самих вероучитеља, попут подршке у раду вероучитеља у свим сегментима њиховог рада, издвојеним материјалним средствима, стимулацијама и награђивањима. Изнети су предлози да се све активности које се реализују редовно достављају на епархијски сајт и уносе у редовне извештаје, да се размотре начини укључивања вероучитеља у јавност кроз медије и радио емисије у циљу шире мисије Цркве. Вероучитељи су постављали питања, размењивали мишљења и изналазили позитивна решења за потешкоће са којма се сусрећу у раду, у пријатном расположењу, уз припремљено послужење.

Протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо срдачно се захвалио Архијерејским намесницима проти Зорану и оцу Бојану на указаном гостопримству и помоћи, као и свим вероучитељима на присуству и ангажовању.

ђакон Стефан Гавровски

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла