Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11
Божићни обичају су ту да нам помогну да схватимо лепоту Онога који се рађа. Свети Оци су сведочили да је врлина у хришћанству повезана са сједињењем са Христом.  Нема врлине без Христа, јер кроз Њега и ради Њега је све постало, на Небесима и на земљи, и под земљом – по речима Апостола народа. Паљење бадњег дрвета, храста, символично представља одрицање од лажне светлости ради истинске Светлости. Ту Светлост су у миру и покајању видели свети Оци исихасти и молитвеници Христа ради. 
            Ту Светлост су сагледавали свети Сава и свети Симеон Мироточиви, ту Светлост су нам у аманет подарили као непроцењиви дар. И шта бисмо могли да принесемо Христу –  да ли звезду, да ли дарове, да ли сами себе и једни друге, како и каже јектенија на светој Литургији. Цео разумни и неразумни свет Њега слави, па чак и када не знамо, Он је ту,  јер Он беше почетак сваке новине, Први међу многима.
            На ходочашће по светој Фрушкој гори кренули смо из Бешке заједно са протојерејем ставрофором Брацом Санчанином и протојерејем Мирославом Дамњановићем. Прво смо благословили кроз молитву храст, бадње дрво, а света Фрушка гора је благословила нас. Протојереј – ставрофор Брацо Санчанин је у беседи нагласио да постоје три свете горе. Прва је данас у Грчкој, где су се подвизавали наши свети Оци Симеон и Сава. Друга је Овчарско-кабларска света гора, где су се подвизавали ава Јустин Поповић, владика Николај Српски и патријарх српски Павле. Трећа је наша, увек ту близу нас, Света Фрушка Гора. Она је изнедрила мноштво великана духовних, почев од свете Мајке Ангелине и њене породице, чије мошти почивају у манастиру Крушедолу.  Затим смо пошли у колони до манастира Велике Ремете, где нас је дочекао игуман отац Стефан. После отпеваног тропара Празника и Светога Димитрија у трпезарији нас је дочекало послужење и лепа реч игумана. Уз осмех оца игумана кренули смо пут Бешке.
            Божићно вечерње богослужење су служили свештеници храма Ваведења Пресвете Богородице у Бешки уз пратњу деце са веронауке. После вечерњег богослужења деца су отпевала песму бадњаку, уз пригодан рецитал. Сви заједно смо затим у литији кренули ка бадњаку, ватри која се пали у спомен Рађања и Стварања… јер у почетку Бог створи светлост,  кроз коју треба да познамо Светлост истинску која се рађа. Христос се роди!!!
 
Вероучитељ Горан Груловић

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла