Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

 

Дана 4.јуна 2022.године ученици Средње техничке школе „Миленко Брзак Уча“ из Руме су, са благословом Епископа сремског Василија, а по прочитаној молитви за срећан и благословен пут од стране парохијског свештеника школе, проте Вујадина Савића кренули су на дводневни пут манастира Жиче, Студенице и Милешеве.

Љубазно и ведро сестринство манастира Жиче је дочекало шездесетак ученика веронауке ове школе и припремило презентацију о историјату ове дивне и древне светонемањићке светиње, славне „жичке царице“. По обиласку манастира, ученици су се, предвођени својим вероучитељем и професорима школе, упутили у манастир Студеницу, где је манастирски кустос испричао историјат и неколико занимљивости из живота манастира, те су и ученици имали прилике да постављају питања и надовежу се на разговор. Суботње поподне, румски веронаучници провели су у славној Милешеви, послуживши се вечером коју је припремио духовник светиње крстоносни прота Никола Перковић и високопреподобна игуманија Аквилина са сестринством. Ноћ проведену у Милешеви и њеним конацима, ученици су доживели и осетили као део њиховог бића које је тренутно делом на небу- у Царству раја. Недељну Свету Литургију служио је прота Никола, произневши празничну беседу о значају Првог васељенског сабора, отаца који су на њему узели учешћа и проблемима који су тада били актуелни у црквеном периоду.

Пут овог мисионарског и поклоничког путовања настављен је преко Златибора, где су ученици имали паузу за ручак и поподневни одмор, те су се у предвечерњим часовима вратили у Руму.

Била је ово незаборавна прилика да се повеже спој савременог и хришћанског аскетског духа, прожет историјским и подсећањима градивом из верске наставе, српског језика, језичке културе и свих оних наука које су овим ученицима, будућим нараштајима српског друштва доступни у школама- дивним храмовима знања Божијег.

Мр Стефан Недић, катихета


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла