Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У освит зоре Сретења Господњег, 15.02.2023. новооснована Светосавска омладинска заједница „Светог владике Варнаве“ из Лаћарка, у сарадњи са Одбором за верску наставу Епархије сремске реализовала је дводневно прво поклоничко и мисионарско путовање ка светињама Епархије браничевске; манастире Тумане и Нимник.

Стотину и двадесет сабораца, средњошколског узраста и омладине са својим вероучитељима и професорима, а предвођени духовником протојерејем- ставрофором проф. др Драгомиром Сандом стигло је у туманску светињу на поклоњење моштима светитељима Јакову и Зосиму. Свету архијерејску литургију служили су епископи браничевски др Игњатије и топлички Петар, који су уједно били и домаћини тог сабрања угостивши нас после Св. Литургије у манастирској трпезарији, где се омладина окрепила даровима манастирске радиности. По савршеној Литургији и изврсној трпези љубави, саборци су се упутили ка испосници Светог Зосиме где су се упознали са подвижницима синаитима и резимирали своје знање које им се пласира на часовима верске наставе у школама, али и при парохијским заједницама.

Сва деца била су, по благослову Епископа др Игњатија, Петра и архимандрита Димитрија игумана туманске светиње била смештена у на самој обали Сребрног језера у истоименом хотелу.

Другог дана, поклоници су се поклонили гробу Св. Мученице Николине, новопројављене светитељке и обитељи нимничког општежића, трудом, љубављу и благословом невероватног човека, савршеног делатника игумана Јелисеја, који је са децом разговарао о темама везаним за доброту, друштвене појаве, њихове амбиције али и проблеме данашњице. Молитва за здравље свима је била изузетно дирљива, јер су у њој директним присуством узели учешћа митровачки средњошколци, помињући своје најближе за здравље, спасење и упокојене. Домаћи производи, манастирски зоолошки врт, прича о чудесним исцељењима децу је оставила без даха проносећи им и неку другу димензију светиње као извора Живе воде- Христа, какву можда до сада нису имали прилике да спознају.

Једно је сигурно, ова ће заједница наставити да баштини у дечијим душама само добро- радост, здравље духовно али и соматско; напредак сваке врсте, па и многе подвиге који ће красити читаво друштво, државу те и град из ког долазе.

Стефан Недић,

Катихета у Митровачкој гимназији

Заменик председника Одбора за верску наставу

Епархије сремске

 

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла