Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Храм свете Петке Сурчин недеља, 9. јуни 2013. 
Протојереју  Драгиши Топаловићу је уручен напрсни крст, највеће одликовање које наша Црква даје нашим свештеницима и свештенослужитељима.

За пастирско-проповедничку службу и  углед у речи и  делу  протојереј Драгиша Топаловић је понео напрсни крст и ново звање: Високопречасни протопрезвитер.
„ Годинама је службовао у митрополији дабробосанској, затим у епископији милешевској, и преко дванаест година је у Сурчину. Посматрајући његов живот и рад, и његове породице, свакако заслужује нашу пажњу, а тридесет осам година је већ у служби Цркве Христове, да не рачунамо време које је провео у Богословији, а пре неколико година је дипломирао на нашем Богословском факултету,“ обратио се братији свештеницима и верном народу Владика сремски Василије.
Захваљујући се Преосвећеном владики сремском Василију за сваку подршку за рад и напредовање, усавршавање у образовању, Високопречасни протопрезвитер Топаловић је казивао:

„Ваше Преосвештенство, ово високо одликовање које сам данас добио, за мене је, искрено да кажем, изненађење, али је и света част, јер је и Крст свети. Носити на грудима Крст, значи носити Господа Исуса Христа. Крст носити и њиме се поносити! Поклањам се Крсту и Господу Исусу Христу.“

Отац Драгиша Топаловић, рођен је 28. јануара 1953. године у Оскорушама у општини Рудо.
Осмогодишњу школу завршава у Миочу 1967. године а петоразредну богословију у манастиру Крки 1972. године.
Богословски институт при Б.Ф  С.П.Ц-е у Београду завршава 2006. године, а Богословски Факултет  универзитета у Београду завршава 2010. године.
У брак са својом изабраницом Славојком Ђурђевић ступа 17. септембра 1974. године и са њом у браку рађа четири детета: Саво, Теодора, Миодраг и Данило.
У чин ђакона је рукоположен 08. новембра 1974. године, у Сарајеву у храму светих архангела Михаила и Гаврила, а у чин презвитера 10. новембра 1974. године у саборном Храму у Сарајеву.
Рукоположен је и у чин ђакона , и у чин презвитера од стране Његовог Преосвештенства митрополита дабробосанског Господина Владислава.

Отац Драгиша је одликован правом ношења црвеног појаса 10. јула 1988. године, чин протонамесника добио је 12. маја 1993. године, а чин протојереја добио је  07. јануара 1997. године.

Отац Драгиша је до сада службовао у Борикама, Пљевљима и Сурчину.

Текст доставила Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла