Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Библијске исагошке теме, аутор: Протођакон др Радомир Б. Ракић. рецензенти: др Илија Томић, ванредни професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду (у пензији), протојереј-ставрофор Јован Петковић ректор Богословије Свети Арсеније Сремац у Сремским Карловцима и др Ненад Божовић доцент на Православном богословском факултету Универзитета у Београду; Издавач: Издавачка фондација Српске Православне Цркве Архиепископије београдско-карловачке, стр. 350, Београд 2022. године

Драгим читаоцима, свим драгим људима и свима којих се тиче, протођакон др Радомир Ракић као најлепши божићни дар поклања, сваке пажње вредну књигу Библијске исагошке теме, управо изашлу из штампе, а по благослову Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија.
Сочињеније ово садржи уводна, исагошка питања која је аутор обрадио или превео са страних језика писаних пером у свету познатих библиста.
Неке од студија објављене су у стручним часописима, у службеном Гласнику Српске Православне Цркве и на званичном сајту.
Књига протођакона др Радомира Ракића садржи и библијска питања која нису темељито обрађивана у нашој библијској науци, али се у последњих неколико деценија негују у нашим богословским установама, на факултетима у Београду, Фочи и Либертивилу, у средњим богословским школама, епархијским гласилима, манастирима попут Високих Дечана, Хиландара и многих других богомоља наше Свете Цркве.
Да би свима било доступно дело Библијске исагошке теме и да би угледало светло дана, Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама при Министарству правде Владе Републике Србије, је финансијски подржала штампање књиге. 
„Веома је тешко писати о библијским темама а да се притом не огреши о сву пунину која се нашим језиком никако не да исцрпсти. Кад год само помислио да сам продро у суштину значења библијског текста, увек сам налазио нове и нове увиде читајући даље, прелиставајући релевантну литературу, егзегетска дела, а посебно када бих имао пред собом изванредна и данас животна дела светих Отаца, па и потоњих богонадахнутих тумачења Речи Божје, “ казује нам у предговору књиге, њен аутор, протођакон др Радомир Ракић те истичемо његов непресушни труд наводећи и садржај како би се стекао увид у ово сочињеније.
Знање се може поделити са протођаконом др Радомиром Ракићем, јер знање несебично дели
Пажњи читаоца са надом да ће се књиге Библијске исагошке теме, и прихватити, износимо њена поглавља: Из библијске исагогике – Библијски свет, Библија по чему је значајна и јединствена, По чему је Библија јединствена, „другачија од свега другог“. 
Затим читамо: Из Новозаветне исагогике, Свето писмо у време настанка Новога завета, Канон Новозаветних књига, Мураторијев фрагмент, Библијску критику Новога завета, Канон јеврејске Библије са текстовима Шта је Канон у библијској науци и Спољњи облик (садржај) Канона. 
Ту су и Макавејевске књиге, Старозаветне студије – Таргуми, Остали таргуми на Тору, Мидраши, Епистоларни псевдепиграфи, Апокалипса Аврамова, Мелхиседек, Дневници царева Израиљевих/Јудиних. 
Међу Старозаветним студијама обрађене су и теме Прељуба у Старом завету, Сахрана у Старом завету и Царица у Старом завету. 
 
Новозаветне студије обухватају теме: Свети апостол Павле, осврт на његов живот до обраћења, Томино Јеванђеље, а ту су и Прикази О Синодском тумачењу превода Новога завета, неколико текстова који се односе на Светог Теофилакта Охридског – Тумачење Светог Еванђеља од Матеја и тумачење Светог Еванђеља од Марка, друга дела овог светитеља и о њему кроз векове на нашем тлу, као и Превод и коментар дечанских монаха.
Врстан у свему, изванредан библиста протођакон др Радомир Ракић даје нам осврт и на Еугена Вербера, глумца, преводиоца и јудаисту, Превод Библије краља Џејмса, али и на, Свето писмо Старог и Новог закона (превод Матије Петра Катанчића),  Септуагинту на немачком језику, уз још два текста: Библија на правичном језику и чистка Библије од антифеминизма и антисемитизма.
Са протођаконом Радомиром Ракићем може се поделити благодарност Богу, бкагодарност људима, може се поделити Радост, свака добра и свака лоша вест. 
Непресушним знањем и једноставношћу, протођакон др Радомир Ракић надахне свакога за учење, рад, истраживање, усавршавање у науци…
 
Благодарност аутора
„Од свег срца благодарим Његовој Светости патријарху Порфирију, који је без даљег и у потпуности подржао и препоручио Управи за сарадњу са Црквама и верским заједницама  при Министарству правде Србије објављивање овог зборника библијских студија. Моја дубока захвалност иде и овој Управи са др Владимиром Рогановићем на челу, као и Издавачкој фондацији при Архиепископији београдско-карловачкој. „
„Благодарим др Предрагу Драгутиновићу, редовном професору Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на подстреку да се ове студије објаве.“
***
Благодаримо овим путем протођакону др Радомиру Ракићу за сва дела из области богословске науке, на ширењу Јеванђељске речи, на својеврсном мисионарењу међу људима овде и свугде, сада и свагда

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла