Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

На дан када прослављамо блажену успомену преноса моштију Светог великомученика Георгија, сећамо се и истинитог ревновања и привржене љубави овог угодника Божијег. Благослов Светог Георгија наткрилио је све њему посвећене храмове и благословио је и вашчански храм. Мештани села Вашице прославили су и ове године своју храмовну славу.

Светом литургијом началствовао је протојереј Војин Арсеновић, а саслуживао му је и часни јереј Борис Фајфрић, у присуство бројног верног народа. Песме светитељу испојали су и они најмлађи, сведочећи својим трудом да љубав Божија припада свима који су чиста срца. Посебно треба поменути ученике основне школе „Вук Караџић“ из Вашице.

Отац Борис је својом надахнутом беседом оживео сећање на живот и страдање овог светитеља рекавши „Сви добро знамо да је Свети Георгије пострадао у 4. веку, у време Диоклецијана, римског императора, претрпевши велике муке и страдања која се речима не могу описати. После огромних искушења којима је јуначки одолео он беше посечен мачем, али га је Бог овенчао славом која и данас траје и трајаће у вечности. Његове мошти убрзо су откривене. Он се јавио једном благочестивом човеку рекавши му да их пренесе у његов родни град, Лиду Палестинску, где је саграђен храм у част овог великомученика“.

Обнављајући своје духовне вредности, народ села Вашице подузео је и иницијативу за обновљењем месног храма, тако да је обновљење сада постало нови задатак. Месни парох, отац Ратко Нонковић, позвао је присутне да по мери својих могућности допринесу овом заједничком делу да би смо се што пре радовали новом сведочанству наше вере, обновљеном храму Преноса моштију Светог великомученика Георгија у Вашици.

Овогодишњи кумови: госпођа Горана Николић, господин Стефан Лујић, госпођа Бојана Стојковић и госпођа Љиљана Лујић су својом љубављу узвисили успомену на светог Георгија чинећи присутним речи псалмопојца и сведочећи да је вечан помен праведника. Сабрање је настављено за трпезом љубави који су домаћин и кумови заједничким трудом уприличили.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла