Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Празник Светог оца нашег Саве свечано је прослављен у Сремским Карловцима. Уочи празника, у Саборној цркви служено је вечерње богослужење, након којег су ученици Основне школе „23. октобар“ извели мали програм. За свој труд, награђени су пакетићима које је Управа Саборног храма припремила уз помоћ добрих људи.

Сутрадан, након јутарњег богослужења, служена је света архијерејска Литургија. Његовом Преосвештенству Г. Василију саслуживали су: протојереји-ставрофори Марко Шпановић, Душан Колунџић и Јован Петковић, архимандрит Арсеније (Матић), протојереј Јован Милановић, протођакон Љубомир Лукић и ђакон Петар Николић. Појао је хор Карловачке богословије. Након Литургије, преломљен је славски колач и освећено кољиво, након чега је Преосвештени Епископ приредио пријем у својој резиденцији за месно свештенство, директоре и професоре карловачких школа.

У 12 часова одржана је светосавска академија у свечаној сали Карловачке гимназије, коју традиционално заједнички приређују ученици трију карловачких школа. Част да ове године одржи светосавску беседу имала је проф. Гимназије Ивана Шијачки. У току академије, Епископ Василије доделио је награде ученицима Гимназије, које су освојили писањем литерарних радова на тему „Живот и рад светога Саве“. По завршеној академији у Гимназији је приређен коктел, а у Богословији трпеза љубави.

У прилогу достављамо опис прославе Св. Саве у Сремским Карловцима 1900. године, објављен у часопису „Српски Сион“ (год. 1900, број 3, стр. 42-44), да видимо како се овај велики празник у Сремским Карловцима обележавао на сличан начин и пре више од једног столећа.

„Дан српскога Светитеља и Просветитеља, Светога Саве, прослављен је и ове године у Српском Сиону, у Карловцима, црквеним и школским слављем и слављем у патријарашком двору.

Пре св. литургије обавио је протопрезвитер Јеремић мало водоосвећење у основној српској школи, у присуство школске деце и наставничког особља. После водоосвећења појала су деца тропар и химну Светосавску, декламовала красне песме у помен Светитеља, а једна ученица избеседила је и животопис Светитеља. Затим су сва школска деца са наставницима целивала часни крст и прилагала на Фонд Светог Саве, који лепи обичај већ од неколико година постоји.

Због олаког побољевања, Његова Светост, Преузвишени господин патријарх Георгије, није могао служити св. Литургију, него је истој присуствовао у дворској капели.

У саборној цркви началствовао је при св. Литургији архимандрит Крушедолски, Високопречасни г. Анатолије Јанковић. После св. Литургије ношена је литија у Богословију и Гимназију, где је у великој дворани г. архимандрит обавио чин водоосвећења, после којега су шкропљене све школске просторије.

После водоосвећења говорио је у дворани, дупком пуној побожних Срба и Српкиња, најпре катихета гимназијски преч. г. Иван Маширевић, а после њега директор гимназијски г. Василије Вујић.

После свога говора прочитао је г. Вујић имена оних ученика Гимназије, који су добили за ову школску годину награде из на то одређених заклада.

У 1 сат после подне био је свечани ручак у патријарашком двору, што га је благоизволела Његова Светост дати у славу светога спомена Светитељскога и у почаст црквено-школских просветних трудбеника. Званице су били: цело свештенство месно, професори Богословије и Гимназије, те наставници православних српских основних школа.

Његова Светост благоизволела је подићи чашу у славу Божију и Светитеља Саве, а у здравље свију искупљених просветних трудбеника, изразив раду њиховоме своје високо признање.

Његовој Светости имали су част захвалити се и наздравити: ректор Богословије впреч. г. протојереј Јован Вучковић, директор Гимназије г. Василије Вујић и управитељ основних школа преч. г. протојереј Василије Константиновић.

Након изречене здравице г. Вучковића и одушевљеног клицања које ју је пратило, изви се заносна песма „Пути воводјашчаго в жизан“ а Његова Светост примајући милостиво ову здравицу, рече, окренут наздрављачу: Бог ће дати, па ће добро бити.“

С. Лакетић, М. Јањић, С. Јуришић, Д. Видаковић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла