Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

На аеродрому Батајница 2. јула, прослављена је Слава 138. транспортне авијацијске ескадриле, посвећена Светом Јовану Шангајском.
Прослави славе претходило је, дан раније освештање Команде ескадриле, објеката и ваздухоплова којима јединица располаже уз присуству свих припадника ескадриле. Молитвени чин освештања служио је војни свештеник 204. ваздухопловне бригаде, Презвитер Докић Предраг.

По први пут освештани су ваздухоплови који врше транспорт путника и терета за потребе ВС.

Ескадрила мајора Душка Димића, располаже са транспортним авионима АН-26 који од 1976. године чине основу наше транспортне авијације.
Са поносом можемо рећи да је наша ескадрила наследник славних традиција транспортне авијације настале у сам почетак Другог Светског рата. Бројна су храбра дела наших претходника у ратном и послератном периоду. Током више деценија прелетели смо милионе километара и својим ваздухопловима досегли смо аеродроме на свим континентима, осим Аустралије. На том путу, током извршења летачких задатака, неке наше колеге дале су највредније, дале су своје животе. Сви их се и данас сећамо и поштујемо њихову жртву. Данас наша јединица представља фактор на који претпостављена Команда увек може да рачуна. Присутни смо увек кад треба превести терет и путника до најдаљих дестинација у Србији, а и даље. Специјална бригада рачуна на нас кад се каже десантирање, већину мировних мисија смо покрили својим летовима од Севиље, Ларнаке, Либана до Џибутија. Бојева гађања и вежбе припадника ВС у иностранству почињу са нашим превожењем истих и завршавају кад наши ваздухоплови слете са припадницима ВС. Дуги низ година на већини Европских аеромитинга присутни смо са ваздухопловима и заставом Србије која је високо истакнута изнад авиона. У шали кажу да смо осим летачке јединице постали и својеврсна дипломатска јединица која у многим земљама са поносом репрезентује Србију. Узимањем Светог Јована Шангајског за заштитника јединице хтели смо да и духовно постанемо боља јединица, јединица за пример – рекао је Командант ескадриле мајор Душко Димић.

Јуче смо освештали ову јединицу, а данас прослављамо Славу, посвећену Светом Јовану Шангајском, великом православном свецу који је већ за живота био поштован и од других вера.Као и Ваш Светац заштитник, који је у свом животу прешао велики пут и чинио добра дела, тако и Ваша ескадрила већ деценијама врши хумана и добра дела и у том раду прелећете велике удаљености.Узимањем Светог Јована Шангајског за заштитника, кренули сте путем повратка војске вери, настављате часну традицију српске војске у неговању духовних и моралних вредности којима се српски војник водио кроз славну историју – рекао је Презвитер Докић Предраг.

После ломљења Славског колача, одржана је молитва и послужен је Славски ручак у просторијама ескадриле, где су осим припадника јединице присуствовали и представници Команде бригаде, Команданти других ескадрила са аеродрома Батајница као и бројни пензионисани припадници ескадриле, делегација Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца Србије и бројни други гости.

Леп повратак традицији српских ваздухопловаца.

аутор текста заставник Прве класе Саша Јовановић

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла