Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

ПАРОХИЈА У ПОПИНЦИМА ОРГАНИЗОВАЛА ПРОМОЦИЈУ КЊИГА МИЛАНА БОГОЈЕВИЋА ПОВОДОМ 100 ГОДИНА ОД ЗАВРШЕТКА ВЕЛИКОГ РАТА

 

Српска православна Црквена општина Попинци je са старешином, парохом јерејем  Миланом Главашевићем, 16. јуна у 19 ч. организовала представљање књига Попинчанина Милана Богојевића: „Милунка Савић – ордење и ожиљци“ и „Мале приче Великога рата“. Програм је био у парохијском дому храма посвећеном Арханђелу Гаврилу, у Попинцима. Поред аутора књига на промоцији су говорили: Предраг Марковић – бивши председник Народне скупштине и министар културе Републике Србије, Михајло Меденица – новинар „Недељника“ и Александар Гајић, историчар. У програму је учествовао и Градски хор из Инђије са химном Србије, песмама „Тамо далеко“ и „Креће се лађа француска“, као и млада песникиња Кристина Арсенијевић, која је читала своје стихове у складу са темом вечери.

Говорници су све присутне подсетили на велике личности наше историје које су заборављене. Прича о Милунки Савић, најодликованијем војнику у Првом светском рату, у којем је учествовало неколико милиона војника, све који је чују доводи у недоумицу зашто толико заборављамо историју сопственог народа. Поред Милунке Савић постоје бројни јунаци Првог светског рата чија је заборављена слава изашла на видело дана у књизи „Мале приче Великог рата“, захваљујући Милану Богојевићу и његовом ентузијазму. Говорници су оставили изванредан утисак на публику, те се у свима пробудила искрена жеља да ове књиге што пре прочитају.  Заједнички закључак свих био је да ће се сви потрудити да српске јунаке памте и о њима с поносом говоре.

Милан Богојевић је српски писац и публициста, који је одрастао у Попинцима, а данас живи и ради у Београду. Његова прва књига којим је скренуо пажњу јавности на себе, објављена је 2014. године – „Атентат 1934“, а годину дана после изашло је и друго допуњено издање. Године 2017. објавњена је његова друга књига посвећена српској хероини Милунки Савић, док су почетком ове године изашле из штампе и приче посвећене заборављеним херојима, биткама и спомен-обележјима Првог светског рата под називом „Мале приче Великог рата“.

                                                                                     Ђакон Горан Груловић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла