Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Тема:  „Стратегија верским медија у управљању друштвеним мрежама за потребе остваривања јавног интереса у информисању са посебним освртом на кризне ситуације

Организатор: Радио Златоусти

Учешће Епархије сремске

На Михољдан 12. октобра 2021. године, у крагујевачкој богословији Свети Јован Златоуст организован је стручни скуп посвећен стратегији верских медија у управљању друштвеним мрежама.

Једнодневни скуп под називом „Стратегија верских медија у управљању друштвеним мрежама за потребе остваривања јавног интереса у информисању са посебним освртом на кризне ситуације“ организовао је  Радио Златоусти Епархије шумадијске, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Јована, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

На стручном Скупу учествовали су представници 14 верских медија

Поздравно слово произнео је протојереј-ставрофор Зоран Крстић, ректор Крагујевачке богословије, који је пренео благослов Преосвећеног Епископа г. Јована, нагласивши да је овај стручни скуп једна карика у побољшању рада црквених медија.

О значају непосредне комуникације, контакта у раду запослених у црквеним медијима говорио је главни уредник Радија Златоусти Епархије шумадијске, прота Милић Марковић

Наступ верских заједница у медијима

 

Ђакон  Александар Савић, управник Центра за проучавање савремених технологија СПЦ, који на овом скупу за тему има наступ верских заједница у медијима, истакао је да би била грешка за Цркву да не учествује у медијима. Црквени медији треба да се држе смерница: коме се Црква обраћа у медијима, на који начин, ко је представља и језик којим говори да би широки аудиторијум разумео суштину,

„Радио и телевизија као медији нису превазиђени“, казао је ђакон Александар и додао да је улога ових медија додатно употпуњена учешћем на друштвеним мрежама. Ипак, сматра ђакон, нису све мреже подједнако пријемчиве за Цркву, а и треба бити обазрив када је реч о наступима на друштвеним мрежама.

„Ми треба да причамо о светлости, а не да се бавимо тамом,“ рекао је између осталог ђакон Александар.

 

Тема: Медији и слика сукоба у Цркви, проф. др Растко Јовић

 

Проф. др Растко Јовић, са Православног богословског факултета у Београду, који говори на скупу у Крагујевцу на тему „Медији и слика сукоба у Цркви“, указао је да поједини изазови произилазе из недостатка јасног идентитетског односа ко смо, коментаришући учешће Цркве у савременом животу и присутности у медијима.

Током друге сесије су говорили поједини представници црквених емитера. Истакнуто је да су изазови о којима се говори – заједнички, с обзиром на историјски тренутак у којем смо. Такође, постоји слагање да је стратегија кључна. Сузана Миличић, директорка ПР агенције „Контакта“, говорила је на тему „Традиционални медији и друштвене мреже – сарадници или супарници“.

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла