Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Дана 14. 10. 2021, у четвртак, служена је Света Литургија и прослављено је духовно покровитељство које добијамо посредовањем и молитвама Пресвете Богородице. Верни народ, као и деца првог и трећег разреда Основне школе „Слободан Савковић“ из Старих Бановаца, имали су један разлог више да овај радни дан отиђу до Николајевског старог храма. Мало је познато, и скоро, као да се изгубило сећење у народу овог сремачког подунавског села, да је управо овај празник био одабран за славу Богомољачког покрета. Овај православни народни покрет познат је као особена српска појава у којем доминира, као духовни подстрек, мисао нашег Златоуста епископа Николаја Велимировића, који је услед покушаја православне српске душе да се молитвено обнови и оправослави,  жедна истинске и чврсте вере, имала кључни допринос.

Као што Бог вазда проналази срца њему искрено наклоњена у свакој години деценији или миленијуму, тако је добру вољу пронашао, и ове године, код верника Жељка Кушића и његове супруге Иване, који су нас заједно са нашим Свештеницима Александром Цвитановићем и Слађаном Видаковићем, подсетили на ове свете чињенице и догађаје из прошлости, припремивши колач и жито. У прилог овој свечаности, дала су дар и деца, својим радосним присуством и осмехом; ваљда је молитва изречена некада давно, пред Богом измолила продужетак сећања на овај српски народни покрет, на празник Покрова Пресвете Богородице.

Вероучитељ Дарко Зубовић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла