Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Православни сабор српске омладине Епархије сремске одржан у Сремским Карловцима у суботу 23.септембра 2017.

По благослову и под покровитељством Епископа сремског г. Василија одржан је Православни Сабор српске омладине
Епархије сремске.
Сабор је окупио основце и средњошколце који су у пратњи свештенства и вероучитеља организовано стигли у суботу 23. септембра 2017. и провели читав дан у заједничком дружењу, активностима, упознајући се и мењајући своја искуства у верском, школском и свакодневном животу. Иза само једног оваквог сусрета младих успостављене су нове везе за будући делатни рад на Њиви Господњој, на корист нашег народа.
Саборовању су присуствовала и деца из Београда и Румуније.
Торжественом Литургијом у Саборној цркви у 10 часова почео је Сабор. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Епископ сремски г. Василије а саслуживали су протојереји-ставрофори и архијерејски намесници: шидски Радомир Мишић, сремскомитровачки Саво Ракита, подунавски Гавро Милановић и старопазовачки Миле Јокић; протојереји архијерејски намесници: сремскокарловачки Борис Милинковић,  и румски Сретен Лазаревић.
Протојереј-ставрофор Јован Петковић, ректор достославне Карловачке богословије саслуживао је на светој Литургији, као и војни свештеници: презвитери Предраг Докић, војни свештеник 204. ваздухопловне бригаде на војном аеродрому у Батајници и Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник 1. бригаде Копнене Војске Србије.
Протођакон Слободан Вујасиновић и ђакони Милорад Бојчић и Стефан Трифковић саслуживали су на овом светом сабрању.
У Саборној Николајевској цркви, спонтано јенастала јединствена певница састављена од богослова и свих ученика који су стигли у Сремске Карловце, па нас је њихово учешће у Литургији, пјеније и познавање литургијског служења и појања задивило. Своје стечено знање из веронауке показали су и на квизу из веронауке који се одржао током дана.
После свете Литургије литијом се окупљени млади свет предвођен свештенством и Преосвећеним владиком сремским Василијем упутио до свечане бине пред којим су били ликови Богоматере Пресвете и Пречисте Богоридце и Сина Божјег Исуса Христа.
Поздравне речи на отварању упутили су  мр Биљана Спасић, градоначелник Сремских Карловаца г. Ненад Миленковић.
Сабор је отворио владика сремски Василије који је између осталог казао:
“ Ту смо да бисмо у духу љубави живели, своју припадност Цркви Христовој и своме српском народу земљи Србији исказали.
Учинимо молитву за обнову мајчинства и очинства, за демократску обнову земље Србије и за свеукупну нашу обнову.
Данас је Србији толико потребна искрена љубав нас верника, љубав која узима к срцу све оно што је важно, да не живимо у немиру и напетости живота.
Треба да се сви данас запитамо: Зашта смо данас спремни заложити се и уградити себе за опште добро човечанства.
Где је ваше младалачко одушевљење док гледате како се олако изврће истина о човеку, о нашој српској прошлости, како се жртве омаловажавају, људи који су себе дали за слободу деце 21. века, претвара у јефтину робу политиканства и политичке трговине. Како се породично гнездо урушава, како се наше Свето и мученичко Косово и Метохија растаче.
Као верници Цркве Христове не можемо ћутати кад видимо да се највеће драгоцености нашег народа упропаштавају и тиме доводи у питање опстанак и смисао љубави…“
После свечаног отварања млади су по групама обилазили знаменитости Сремских Карловаца, а њихови водичи су били и богослови Карловачке богословије, који су читавог дана били домаћини младима али и бројним гостима који су дошли да посете град са славном историјом Карловачке митрополије.Било је ту туриста из других градова, странаца и међу њима највише Кинеза који су били радознали о овоме скупу и све вредно забележили камером и оловком.
Мотор те организације био је старешина Саборне цркве и професор у достославној Карловачкој богословији Арсеније Сремац, протојереј Јован Милановић са својим сарадницима, професорима и ученицима.
После обиласка Сремских Карловаца приступило се такмичењима у знању из веронауке,  одбојци, стоном тенису, потезању конопа, малом фудбалу и играма у парку испред Богословије, где су приказане и витешке борилачке вештине Удружења Бели вукови.
У 17 часова на свечаној бини се учесницима Сабора православне омладине Епархије сремске обратио старешина Саборног храма и проф. Карловачке богословије Арсеније Сремац, отац Јован Милановић који је захвалио свима на учешћу казавши да су сви победници у данашњим такмичењима, јер су донели радост и игру, међусобно рзаумевање и надасве љубав на којој живимо и почива мисија наше Свете Цркве и Јеванђеље који је потка нашег духовног бића.
Захвалнице за несебичну помоћ приликом организације овог саборовања припале су свим намесништвима Епархије сремске, општини Сремски Карловци, Војсци Србије као и другим добронамерним организацијама, док су похвалнице добили на велику радост свих, свако од представника по једног намесништва, који се исказао у некој од дисциплина.
Саборовање је завршено концертом групе Гарави сокак, на тргу где су се још записивали потребни контакти за будуће заједништво и окупљање на богослужењима и свим догађајима везаним за цркву и средину у којој живе наши млади.
Овим првим Сабором омладини се пружила прилика да се конкретније и присније укључе у живот Цркве. Жеља је и намера свих, да Сабор покрене и прошири живу активност омладине при Цркви, не само на један дан годишње на одређеном Сабору, него и током целе године у местима одакле млади долазе. Договорено је да се у свим намесништвима организују предсаборски дани до самог одржавања новог Сабора православне омладине Епархије сремске која је отворена и за све друге младе широм епархија наше Свете Цркве.
З.Зец

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла