Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Игуманија манастира Петковица мати Антонина

20140913_082557

Тринаест година по реду одржавају се духовне трибине у организацији храма Светог Трифуна на Топчидерском гробљу, који се традиционално одржавају у сали општине Вождовац.Прота Дејан Дејановић је указао посебну част игуманији Манастира Петковица мати Антонини, подвижници Епархије сремске која је на трибини и живо и искуствено пренела једноставним језиком благочестивом народу суштину православног живљења по јеванђељским и Божјим принципима. Мати Антонина је заблагодарила порти Дејану што све ове године као прави подовижник одржава преко потребне духовне трибине које нас уче нашем Православљу.
Мати Антонина је кроз своје искуство и манастирски живот који није једноставан и лак, дала праву слику и монашког живота, подвижништва и укрепљења у вери, осврћући се и на дневна дешавања која ремете човека, ремете породицу и вредности које су установљене да би човек уживао у благодатима које му је Господ подарио.
Из предавања мати Антонине издвојићемо неколико мисли и тема:
*Православље као Правоживље нам говори да правим животом доказујемо нашу веру. Кроз веру ћемо доказати оно што нам теолози говоре, што нас Бог поучава кроз наше срце, наш ум, али Бога морамо и тражити.
*Правоживље без трагања за Богом не може се остварити.
*Оно што је речено пре две хиљаде године, дужан је човек и данас да то оствари. И заиста, човек треба да живи у духу Истине, да живи право, јер Правоживље значи живети по вери.
*Правоживље се не може остварити ако човек није упознат са Христовом науком. Ми сви морамо да се упознамо са Христовом науком без обзира да ли смо лаици, верници, чак и свештеници који из дана у дан напредују.
*Зашто кажемо да смо и данас у трагању за Богом? Постоје времена када смо га изгубили, кад нисмо били са богом. Кроз катарзу ваља проћи и доћи до истинитог Бога, ваља упознати наше Православље да би смо могли кроз наш свакодневни живот да доказујемо и сведочимо истинитог Господа. Наше је да спроводимо Дух Истине.
*Када је хришћанину било лако да сведочи Истину у времену у којем живи? Да ли се хришћанин може сложити са духом времена у којем живи? Да ли је то било пре две хиљаде година – ни тада се хришћанин није могао сложити са духом времена. Сам долазак Исуса Христа говорио је да је дошло време да се промени човек, да крене да мисли на Љубав – према Богу и људима.
*Ми смо зрно песка и свако од нас треба себе да промени
* Нико нам не може засметати да се променимо, битно је да ми имамо вољу да управимо свој живот ка Господу.
Игуманија Манастира Петковица Мати Антонина је посебно истакла у нашем времену неопходно познање наше вере, Пост, Причешће, исповедање духовном оцу, свештенику или како се већ наше монаштво исповеда у овом случају Епископу сремском Господину Василију.

Предавање се може слушати на
http://www.slovoljubve.com/emisije/zbor-zborila-gospoda-hriscanska-mati-antonina-simic-pravoslavlje-kao-pravozivlje

Зхорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла