Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11
У СУСРЕТ ОСАМ ВЕКОВА ОД АУТОКЕФАЛНОСТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У понедељак 05. 11. 2018  после вечерње службе одржано је предавање на тему
У сусрет осам векова од аутокефалности Српске православне цркве.У пуном петроварадинском саборном храму Свете
Петке предавање је одржао  Господин Драгослав Бокан.
На себи својствен начин он је слушаоце  водио кроз векове и догађаје спајајући их у Тајну
која се најбоље описује Светим Тајнама.
Овакви тренуци постоје у животу сваког човека, када се време спаја са вечношћу када се рађамо,
крштавамо и завршавамо свој овоземаљски живот. почео је своје излагање. Један од таквих тренутака спајања  времена и вечности је и час
када се сећамо подвига наших предака и када кроз форму јубилеја и годишњице поново пред собом представљамо оно што су
наши преци у име нас, због нас  учинили оно чиме су пркосили овоземаљским искушењима својим слабостима и оставили траг овде на земљи.
Историјски догађај о коме говоримо јесте такође икона и мошти јер у сећању на то шта се догодило носе тај надземаљски мирис, носе то осећање обожења, носе то да се у материјалном види оно што није материјално и у временском оно што је вечно.
А као у икони кроз такве догађаје  ми негледамо само оне који су нам те догађаје оставили у наслеђе, гледамо све оно што се може видети кроз те догађаје, као што кроз икону видимо нетворену светлост која кружи око главе светитеља  можемо да видимо све оно што се дешавало од самог почетка света до данас и до краја света и века.
Један од тих догађаја који се могу назвати моштима и иконом који спајају време и вечност који су велике раскрснице наше отаџбинске,  била је и та 1219 година, коју ће мо прослављати целе следеће године….
Рекао је Г. Драгослав, настављајући
Највећи датум и дан наше историје када је најбољи од нас,Св. Сава наш вечни архиепископ како га назива св. Јустин Поповић изборио аутокефалност или независност Српске цркве, што је суштински духовна слобода и пут Србије у вечност. Земљом су ходали али су небо додиривали у том чудном спајању државе народа и цркве у оним временима када нико није могао да замисли живот без вере и Бога и државе без Цркве и када није постојало друштво без људи који верују…..
Слушаоци су са дубоком пажњом пратили излагање које је требало да траје сат времена
али због теме и врло занимљивог живог и непосредног начина излагања нашег госта окупљени су остали скоро три сата.
протојереј мр Коста Ковјанић

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла