Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У храму Светог Стефана Штиљановића на спомен обележју Сремски фронт, 12./30. априла 2021. године на празник Светог Јована Лествичника, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, одслужио је парастос жртвама пострадалим на овом стратишту. Његовом Преосвештенству саслуживали су свештеници Архијерејског намесништва шидског, а  поред свештенства, парастосу су присуствовали и државни секретар Министарства за рад, запошљавање и борачка и социјална питања господин Миодраг Капор, представници Војске Републике Србије, шидске општине и осталих локалних самоуправа, као и представници бораца  НОР-а.

Пробој Сремског фронта био је прекретница исхода  ратних дешавања Другог светског рата на територији Србије. Пробој је трајао 175 дана од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године и означио је крај Другог светског рата у Србији.

Нажалост, цена ове „победе“ скупо је плаћена животима многих младих бораца из свих крајева Србије – Горњег Милановца, Ваљева, Мачве, Шумадије, Срема, Бачке, Баната и свих крајева српске земље, за чије душе смо се данас помолили Господу.

Управо ради ових жртава, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, благословио је изградњу храма посвећеног Светом Стефану Штиљановићу на спомен обележју Сремски фронт.

Изградња храма започета је 2007. године, а завршена 2011. Исте године подигнут је и звоник поред храма.

Након одржаног парастоса, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, обратио се свештенству, присутним члановима делегација и верном народу:

„ Сваке године на дан 12. априла сабирамо се овде на овој крвљу заливеној сремској пољани која нас опомиње. Сабрани око ове црквице посвећеној Светом деспоту српском Стефану Штиљановићу, који је и сам мученик и страдалник, око овог меморијалног центра који памти све жртве нацистичке Немачке, фашистичке Италије и усташке Хрватске, дошли смо овде са осећањем – не да судимо – него са дужним осећањем и хришћанским ентитетом одамо пошту жртвама – преко 30.000 српске нејачи – борцима и витезовима српског народа. “ – започео је своје обраћање Епископ Василије.

У наставку своје беседе Његово Преосвештенство Епископ Василије истакао је следеће:

„ За страдале и чланове њихових породица, погибија у сам освит слободе, Сремски фронт ће остати место невино проливене крви, која вапије ка небу, а нама кроз молитву и сећање место свето које се никада не сме заборавити. Позивамо све одговорне људе у држави и Цркви да се овде и на свим нашим стратиштима одржавају часови историје, да се не заборави и да нам се ово никада више и нигде не понови. “

Након парастоса и беседе, Његово Преосвештенство, свештеници, чланови делегација и сабрани народ, присуствовали су церемонијалном и културном програму испред самог комплекса спомен обележја Сремски фронт.

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла