Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

  Крајем априла прошле године, почели су радови на комплетној обнови пећиначког храма, посвећеног Преносу моштију светогоца Николаја, а у недељу 17. новембра ове године, Епископ сремски Господин Василије је освештао храм у новом, лепшем издању, као и нова звона која ће бити уграђена наредних дана. Епископ сремски Василије је служио свету Архијерејску литургију а саслуживали су: протојереј-ставрофор Бранислав Поповић пензионисани свештеник, протојереј Миодраг Лујић парох старопазовачки, протојереј Радомир Мишић Архијерејски намесник шидски и протојереј Саво Ракита Архијерејски намесник сремскомитровачки, као и ђакони Владимир Руменић ђакон при храму свете Петке на Чукаричкој Падини и Слободан Вујасиновић епархијски ђакон. Литургију је пратио Хор „Свети владикаНиколај србски“ из Нове Пазове, а после литургије и освећења храма и нових звона, жене из Удружења „Сремице“ и парохијанке пећиначког храма послужиле су свештенике и мештане традиционалним сремачким сланим и слатким колачима. 

Месни парох јереј Бојан Мијановић је, у подсећању на протекле радове, истакао велике заслуге пре свега мештана Пећинаца који су, свако на свој начин и у складу са могућностима, учествовали у обнови цркве и допринели њеном садашњем изгледу – неко је помогао новцем, неко у материјалу, а неко молитвама – важно је да су сви били заједно у том важном послу. У финансирању обнове цркве помогли су локална самоуправа Пећинци, привредници из општине Пећинци и једна фирма из Сремске Митровице.  

– Обновили смо све сводове, скинули малтер са зидова, урадили хидро и термо изолацију, преглетовали и окречили зидове, урадили грејање, поставили мермер у светом храму,нове инсталације – електричне, звучне и видео. Такође, урадили смо дрвенарију. Поставили смо нову ограду на степениште и терасу, рестаурирали и доградили иконостас. Више од 250 породица из Пећинаца одазвало се молби цркве да помогну. Премда има простора да посећеност светим литургијама буде и боља него до сада, ја морам да нагласим да сам веома задовољан  учешћем младих људи у животу наше цркве – млади су први били на моби када се радила обнова, они су са мном и ја са њима на утакмицама, и на кафи, и на светим литургијама. Веома сам срећан што млади у Пећинцима не запостављају духовне вредности и своју традицију, упркос обавезама и изазовима које природно иду уз младост и сазревање – рекао нам је парох Бојан Мијановић.  

Црква у Пећинцима била је препуна током свете литургије. После литургије, Епископ сремски Господин Василије је, у обраћању мештанима Пећинаца, између осталог рекао:

– Нека вам је са срећом ово умивање и освећење цркве св. оца Николаја, у месту које има своје историјско значење и историју. Овај храм је поникао 1800. године, а умивајући овај храм сећамо се успомене када је Господ васпоставио цркву као огромну ризницу која чува наше душе, за народ који се Богу моли. Подижући наше цркве или светиње, подижемо себе, као што су то радили наши очеви, дедови и прадедови, на корист и на спасење наших душа. Наш народ је био побожан, честит, молио се Богу и имао је визију за нас у 21. веку. Зато су и ктитори и приложници ове светиње у Пећинцима 1800. године имали визију за нас који ћемо живети на овим просторима. Пећинци су заначјни у епархији сремској, и по својој организацији и по својим потенцијалима, па ево и по овој светињи око које смо се окупили данас. Подижући и обнављајући наше храмове, подижемо ми и обнављамо своју душу, управо онога човека у нама кога је Бог створио, по слици и прилици својој. Обнављајући ову светињу прекрасну у Пећинцима, са задовољством смо данас дошли да осветимо цркву и звона која ће бити на звонику, да она огласе и подсете да људи дођу у цркву ако су у могућности, или када су у њиви или неком другом послу, да се прекрсте и помоле Богу кад чују звона. Честитамо оцу Бојану који је овде са пуном савешћу и одговорношћу схватио свој свештенички позив, своју улогу духовника и неимара међу вама. Он то не би могао учинити сам, већ само са добрим верницима, ктиторима и приложницима овог храма. Честитам црквеном одбору црквене општине и свим мештанима.

                                                                                                                           

 

 

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла