Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У Бечмену је у четвртак, 30. јула 2020, на дан месне славе, празника небеске заштитнице – Свете великомученице Марине – Огњене Марије, Светом Литургијом началствовао протојереј Страхиња Голијан, уз саслужење јереја: Перице Влаинића, пароха јаковачког, Ненада Катића, старешине цркве Светог Јована Претече у Петровчићу и Бранислава Јовановића, старешине прогарске цркве Светог архангела Гаврила.

Певницом су руководили протојереј-ставрофор  Драган Гвозденовић, старешина бољевачке цркве Свете Петке и домаћин, старешина бечменске цркве Светог Саве, о. Немања Бошковић. Молитвено је присуствовао протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски.

Литургијску проповед у којој је поменут значај присуства богослужењима произнео је отац Страхиња. Говорећи о огњеној вери, попут оне која је пламтела у Светој великомученици Марини, отац Страхиња је између осталог поручио: „Даће Бог да се српски народ још више опамети, да буде бољи. И да за Бечмен буде недовољна једна мала црква, него да их буде више. И не само у Бечмену, него у сваком нашем месту, да народ иде на службу Божју, да служимо Господу Богу!“

После Свете Литургије, отац Немања се захвалио свим парохијанима за бригу и помоћ цркви, као и помоћ у изградњи капеле за паљење свећа у чијем је саставу и продавница. Ктитору, Драгану Борановићу са породицом, је отац Немања уручио прелепу икону Светог великомученика Георгија.

После троструког опхода око храма и помена за упокојене код крста у порти на којем је изображен лик у мозаику Свете великомученице Марине, у народу познате као Огњене Марије и Светог Василија Острошког, освећена је нова капела са продавницом коју украшава мозаик са Пресветом Богородицом.

Кумови данашње славе су породице Новаковић и Познанић, док су се за наредну годину пријавиле породице  Липовина, Гаврић и Вучковић.

Појање сурчинског хора Покрова Пресвете Богородице којим је дириговао г. Ђорђе Гавриловић узвеличало је заветну славу сремског села Бечмена, у којем се пева химна Светоме Сави.

Надахнута проповед оца Страхиње и кратко слово старешине бечменске цркве, оца Немање, може се слушати на следећем линку:

http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=23809

 

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла