Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Округли сто „Однос цркава и верских заједница и медија као предуслов развијања верске и међуетничке сарадње, разумевања и стабилности у Србији“

Сремски Карловци

На Факултету за менаџмент – ФАМ у Сремским Карловцима одржан је 23. Фебруара 2017. Округли сто „Однос цркава и верских заједница и медија као предуслов развијања верске и међуетничке сарадње, разумевања и стабилности у Србији“ на ком је главна тема била однос цркава и верских заједница, с једне, и медија, с друге стране, улогом коју медији имају у међуверској и међуетничкој сарадњи, значајем и одговорношћу верских медија, местом и улогом цркава и верских заједница, те уопште дијалогом у нашем друштву.

Скуп је својству техничке подршке и организатора отворио декан Факултета за менаџмент  Универзитета „Унион-Никола тесла“ др Драган Квргић а затим се поздравним словом обратио председник Општине Сремски Карлоци  г. Ненад Миленковић:

„Сремски Карловци су Сион српског православља, јер су попут Јерусалима, град вере и мира. Пореде Карловце и са Хајделбергом, јер су град образовања и културе. У Карловцима су се пре 318 година измириле до тада непомирљиве силе. Први пут је разговарано за округлим столом, уз уважавање и победника и поражених. Карловачки мир је постао еталон, медији кажу и жанр, којим се мери демократичност сваког разговора… Ових дана и ми разговарамо о важним темама за Карловце. Једна је враћање Карловцима статуса града, који су званично добили 1881. године, а изгубили у време свеопште колективизације. Разговарамо и о примени Закона о обнови културно-историјског наслеђа и развоју Сремских Карловаца, то је једини закон у Србији који се не примењује.Иза тога нам следи разговор о нечему што је више од пројекта, о визији „Сремски Карловци град музеја“.
Биће нам потребна и Ваша помоћ – верских заједница, образовних институција и наравно медија…“

Поздравну реч Епископа сремског Господина Василија пренео је протојереј Јован Милановић, професор Богословије у Сремским Карловцима:

„…И сам Господ нас упућује да користимо сва средства комуникације доступна људском роду, како бисмо Истини научили „све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа“ (Мт 28, 19-20)…

Слободан сам овде изнети вам своје мишљење како је света дужнсот еклатантних медијских посленика да увек прецизно мере своје речи, али и да непрекидно имају на уму просветитељску димензију своје професије. Електронски и штампани медији играју важну улогу у образовању и култивисању својих гледлалаца, слушалаца и читалаца и због тога би било веома лепо и корисно када би се уздржавали од подилажења лошем укусу, најнижим инстинктима и примитивним поривима већине, при том повремено жртвујући чак вртоглаве висине тиража или гледаности…“ пише у поздравном писму Преосвећеног владике сремског Василија.

Усвечаном делу скупа госте је посебно поздравио и надбискуп г. Станислав Хочевар, један од иницијатора и организатор скупа, представник Фондације Конрад Аденауер која је суорганизатор, гђа Гордана Пилиповић и саветник премијера Владе Србије г. Владимир Божовић.

Саветник директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама г. Мирољуб Радосављевић је пренео поздраве директора др Милете Радојевића и изнео да Управа помаже сва гласила и да је отворена за пројекте и сарадњу са свима.

На скупу су учествовали високи представници цркава и верских заједница, универзитетски професори и угледни новинари.

Учесници прве сесије „Верски медији – домети и улога у Србији“ били су презвитер Александар Ђаковац, доцент Православног богословског факултета и главни уредник гласила „Православље“; протојереј-ставрофор Дарко Ђого, професор и декан Правосланвог богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Универзитета у Источном Сарајеву; др Даница Аћимовић проф. Факултета за менаџмент Универзитета „Унион Никола Тесла“; Александар Гајшек, новинар Студија „Б“ и Хамза Адровић, главни уредник медијске групе ГМС Исламске Заједнице Србије.

Била је ово прилика да се у у отвореном дијалогу констатује да са стране Цркве и са стране медија мора постојати нови корак ка отворености и сарадњи, да Црква у трећем миленијуму није ухватила корак са временом иако има своја аутентична гласила и средства информисања, али и да је заступљеност Цркве у медијима веома скромна, сем када су у питању велики догађаји или скандали.

Госпођа др Даница Аћимовић је подсетила на прве кораке емисија о манастирима и то на Јавном сервису, пдосетила нас на сјајне емиије „Ходољубље“ и „Буквар православља“ (под руком Епиксопа бачког др Иринеја) које би и данас могле наћи своје место.
У међувремену, материјала духовне и црквене садржине има доста и остало је питање духовног узраста људи, које је, и проед свега, на скромнијем нивоу неог што то мислимо или анкете показују.

Проф. Ђого је истакао да Цркви недостаје појачана њена основна улога – мисија – у савременом свету и да верник има интересовања за животна, социолошка, породична питања и начин како успети у овом медијском лавиринту опстати и остати човек који иде путем спасења.

У другој сесији „ Цркве и верске заједнице у медијској сфери“ су учествовали протојереј-ставрофор Зоран Крстић  ректор Крагујевачке богословије и професор хришћанске социологије и канонског права на Православном богословском факултету Универзитета у Београду;  др Зорица Томић, професорка Филолошког факултета Универзитета у Новом Саду; др Зорица Кубурић, професорка Философског факултета Универзитета у Новом Саду; велечасни Мухарем Драган, предавач на Теолошко-катехетском институту у Суботици и протојереј Јован Милановић професор  Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима.

Проф. Крстић је казао да Црква живи већ 21 век у насртајима на њу, па тако и данас живи у насртајима медија. Црква не може бити затворен систем или паралелни свет, одвојени свет од друштва, већ мора  ући у дијалог са светом и са жељом и сигурношћу да тај свет можемо да преобразимо.

Протојереј Јован Милановић је одговарао на питање о језику споразумевања и комуникације  на линији Црква-медији и да иако има свој језик, мора се промишљати и спровести у дело како ће се Црква на најбољи могући начин представити у јавности.

У трећој сесији „Међуверска и међуетничка сарадња – медијски допринос“ учествовали су Високопреосвећени Mитрополит загребачко-љубљански г.Порфирије Перић, надбискуп београдски г. Станислав Хочевар, реис-ул-улема г. Сеад Насуфовић, рабин г. Исак Асиел.

Била су драгоцена искуства и запажања уважених говорника, посебно драгоцено искуство Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија који је промишљено, са мудрошћу указао на предности међуверске и међуетничке сарадње, као и допринос медија у развијању дијалога. Високопреосвећени митрополит г. Порфирије је указао да Цркве и верске заједнице треба да делују једногласно према медијском Јавном сервису и да је неопходно да се њихове активности и присуство на Јавном сервису прошири са циљем бољег информисања и сведочења.

Реис-ул-улема г. Сеад Насуфовић, је казивао како изгледа када меидји злонамерно извештавају осврнувши се на искуство Исласке верске заједни це, док је рабин г. Исак Асиел казао да је за Цркву и верске заједнице потребно обезбедити више простора у циљу борбе са савременим изазовима.

Указала се потреба за продубљивањем дијалога Црква и медији,као организовањем оваквих сесија са изгледом да Црква буде више присутна и уважена као и сваки други друштвени субјект и да своју улогу мисионарења спроводи кроз све техничке могућности и предности које су јој на располагању.

Завршну реч и оцену овог скупа у том смислу је дао надбискуп г. Хочевар изразивши задовољство због живог и вишестраног корисног данашњег дијалога.

Нека од запажања говорника су да Црква треба да говори онима који долазе али и онима који не долазе, и свима другима, те је, у том смислу, потребно јачање њене мисионарске улоге.

Прилози са Округлог стола из Сремских Карловаца биће доступни на РТВ Беседа, ТВ Храм, Радију Епархије сремске  Српски Сион и Радију Архиепископије београдско-карловачке Слово љубве.

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла