Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

На дан Преподобне мученице Февроније, 8. јула 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски, господин Василије, посетио је храм светог првомученика и архиђакона Стефана у Сремској Митровици.

Овом приликом, уз присуство свештенства сремско – митровачког намесништва и  верног народа, Његово Преосвештенство господин Василије  је освештао нови торањ, који је истог дана и постављен на богомољу, познату и као Мала црква.

Храм светог архиђакона Стефана, Мала црква,  је најстарији очувани храм у граду Сремска Митровица, а због старости и значаја, највреднији на подручју Срема.

По благослову Његовог Преосвештенства , а залагањем старешине храма, протонамесника Андрије Авакумовића и протојереја Владимира Недељковића, обновљени су  крст, торањ и звоник Мале цркве.

Дрвену конструкцију израдила је фирма „Пирамида„ власника, господина Чеде Андрића, за лимарске радове  је одговорна лимарска радња Кулић, а позлату крста је урадио уметник Никола Авакумовић.

Његово Преосвештенство, Епископ сремски господин Василије је овом приликом  радосно говорио о значају обнављања, неговања и очувања наших светих храмова, као места уздарја молитвености и снаге Духа Светог. Места, где кроз молитву, као акта душе, рефлексијом Бога Оца добијамо све оно за чиме тежимо.

„Свако освећење кућа наших и домова, сваког доброг, обновљеног дела, поља, винограда, воћњака, све то је у српском народу Свети Сава тако лепо осмислио и нама у аманет пре много векова предао. Све оно што се обнавља, бива освећено и благословено, као овај торањ и крст који данас подижемо на радост и спасење наших душа и српског народа„ рекао је наш Епископ сремски господин Василије, честитајући свештенству храма светог Стефана на труду и подвигу.

                                                                                       Вероучитељ  Александра Гаруновић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла