Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Преко две стотине године стара црква у Бољевцима у којој се клањамо великој Божјој угодници Светој Петки обнавља се већ другу годину.

Извршена је замена оштећених и трулих носивих дрвених конструкција, поновно покривање црепом. Од унутрашњих радова извршена је санација влаге, обијање зидова и припрема за под који ће се поставити.

Током 2016. извођени су радови на спољашњој фасади  и приводе се крају, урађени су и неопходни радови на звонику. Урађена је капела за паљење свећа у чијем саставу је и продавница за потребе верника. Свештенички дом је у потпуности обновљен.

Радове изводи мајстор Петковић Борко, из надалеко познате Црне Траве са својом екипом, познат као извођач радова на бројним црквеним објектима широм Епархије сремске. Током 2016. између осталог изводио је радове на обнови звоника цркве и фасаде, у Петровчићу.

Радове на обнови крова што је било најкритичније помогла је Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама, остали радови се финансирају из средстава које Црква у Бољевцима обезбеђује по основу земље која јој је враћена реституцијом.

О наставку даљих радова крстоносни прота Драган известио је Преосвећеног владику сремског Василија чија се посета очекује како би благословио даље радове на обнови самог храма, као и у порти.

Током Часног поста служи се петком Литургија Пређеосвећених дарова са почетком у 8.30 а недељом света Литургија са почетком у 9.00.

У петак, 17. априла 2017. протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић служиће Литургију Пређеосвећених дарова у цркви Свете Петке у Сурчину. Саслуживаће јереј Дарко Кончаревић.

***

Црква Свете Петке у Бољевцима има статус културног добра и баштине Српске Цркве и српског народа

Црква Свете Параскеве у Бољевцима датира из 1798. године. Конципирана је као једнобродна барокна грађевина са елементима класицизма, са полукружном апсидом на источној страни и високим троспратним звоником изнад припрате. Зидана је од опеке у кречном малтеру и омалтерисана изнутра и споља.

Фасаде цркве подељене су по вертикали витким пиластрима, чији ритам прати унутрашњу поделу наоса на четири дела. Велики лучно засведени прозори украшени су у горњем делу гирландама и полукружним венцем. На сличан начин украшен је и јужни портал, који има двокрилна дрвена врата украшена оковом и плитко рађеним дуборезом са класицистичком орнаментиком: розетама, венцем, тракама, канелурама и слично.

Иконостас је рађен по типу барокних војвођанских иконостаса, богато украшен резбареним, позлаћеним флоралним елементима. Иконе на иконостасу насликао је уљем на дрвету непознати војвођански мајстор из XIX века.

Црква представља архитектонско-урбанистичку вредност као материјално сведочанство развоја архитектуре, ликовних и примењених уметности Срба XVIII и XIX века у доњем Срему.

Службени гласник РС бр. 108/05

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла