Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Црква Светог пророка Илије датира из 1727. године, на ободу је Епархије сремске и припада Архијејерском намесништву шидском. Прва црква била је од трске, плетера, прућа и дрвета, мала, сиромашна и оскудна без звоника. Временом се становниптво у Илинцима умножавало те се указала потреба да се изгради боља црква. Тако је изграђен торањ 1806. године је постављен црквнеи сат који је купљен у Земуну од фирме Пантелић. Током 1875. године наставило се са поправком цркве и после мањих несугласица око рестаурације храма, направљен је иконостас од непознатог аутора. Иконостас је обновљен 1877. године.

Парох илиначке цркве Светог пророка Илије је свештеник Гостимир Душанић.

 

Добротвори цркве

Највећи добротвор храма је Задруга па ће тако 1906. године Урош и Владимир Трумић поклонити цркви престо од црвеног мермера који је у то време коштао 600 круна; за тај новац се тада могло купити  два јутра обрадиве земље. Године 1917, ће иста породица поклонити велико Јеванђеље и у знак захвалности њиховог добротворства од цркве су добили сто за левом певницом. Добротвори илиначке цркве су били и Кузман Тинтор из Адашеваца, Трифун Ђурић и Теодор Станивуковић.

 

Радови на храму године  1888, 1921, 1939. и 1965.

Капитални радови у Црквеној општини илиначкој у Илинцима: озбиљни радови на цркви су извршени 1888. године када је са торња скинут крст и постављен нови, док је стари стављен на капелу; такође је изидан свод цигле који је био од дасака, а кров покривен плехом.

На храму Светог пророка Илије су 1921. године постављена четири нова звона која су купљена у Љубљани. До тада се користило привремено школско звоно постављено на цркви. Претходна звона била су скинута од аустријске војске која је од њих направиа оловна зрна и топове.

Исте године поправљен је сат на торњу.

Велики радови на цркви извршени су 1939. године. Главни мајстор је био Срета Стојковић, молер и црквенеи сликар из Шида. Црква је изнутра осликана, иконостас је очишћен, намештај је офарбан, спољашњост храма поправљена, а лађа и торањ окречени.

Обнова храма 1965. године: уведена је струја у цркву, а због влаге морала је да се уради озбиљна реконструкција. Законом о реституцији враћена је земља цркви и од тих средстава обновљена је црква у периоду од 1911. до 2015. године.

Извршени радови на обнови цркве Светог пророка Илије

са благословом Епископа Василија

Током 2010. године обављени су радови на санирању темеља цркве и обијен је сав малтер са спољне стране, док су 2011. настављени радови на уређењу цркве: извађене су старе плочице, бетониран под, урађена је електрификација цркве која је омалтерисана споља и изнутра, постављена је нова столарија, извршена комплетна оправка звона, урађено је степениште на хорош и ригипс плоче у женски део храма. Икону Светог пророка Илије на улазу у цркву даровала је Милка Шлегл. Сви радови су изведени искључиво од наплате аренде црквене земље.

Током године 2012. постављена су западних и јужних припратних врата, изведени су зидарски радови на звонику, окречена је црква са спољашње стране, изведени су лимарски радови, рестаурирана је црква изнутра (молерај). Наредне године су у јуну месецу почети радови на бетонирању хороша, а затим је 18. 11. 2013. године почето осликавање цркве које је завршено 15. маја 2014.

У истој години је почето  (22. септембра) постављање плочица које је завршено 3. јануара 2015. године, урађено је осветљење храма.

Обновљену цркву Светог пророка Илије

осветио Епископ сремски Василије

у априлу 2015. године.

У 2017-ој години су започети радови на изградњи нове црквене зграде у порти цркве, док је 31. маја 2018. године почето малтерисање црквене сале , дела који је планиран да се преправи у црквени стан, изведени су радови на уређењу црквеног стана.

Освећен парохијски дом 20. новембра 2018. године

Током 2019. године уређено је двориште и порта цркве, а од тада и наредне године изведни су радови на црквеном стану, у потпуности је завршена црквена општинска канцеларија.

Место Илинци и цркву Светог пророка Илије краси црквена сала  која је у завршена током 2021. године  на радост свих мештана овог малог сремског села надомак границе са Хрватском.

Село је смештено у југозападном делу општине, удаљено 10 км од Шида, а са три стране граничи се са Хрватском. Насеље се први пут помиње у XVIII веку, а име је добило по Светом Илији заштитнику села.
У Илинцима се поред православне цркве Светог пророка Илије, налази основна школа, Дом културе, амбуланта. Омладина се окупља око ФК “Борац“, ловци у Ловачком удружењу „Зец“, а жене у Удружењу жена.
Локално становништво се бави пољопривредом и сточарством.

Повезане вести: http://www.eparhija-sremska.rs/novosti/osvecenje-novog-parohijskog-doma-u-ilincima/


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла