Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11
Недеља Православља у Сурчину
У сурчинској цркви делић моштију Светог Маврикија – дар проте Воје Билбије

Протојереј-ставрофор др Војислав Билбија, некадашњи старешина парохије Свете Тројице Српске Православне Цркве у Ротердаму и већ 23 године исповедник утамничених Срба у Хагу, служио је Свету Литургију у Недељу Православља, 05. марта 2023. године, у цркви  Свете Петке.

Угледном и вољеном од многих духовних чада проти, саслуживао је старешина овог светог храма протојереј Александар Цвитановић, а на молитви се сабрао бројни благочестиви народ.
 „Дошао је тако један ломни период. Ми се нисмо никад надали, очекивали да ћемо живети у времену у којем ће бити таквог лома. А шта значи лом? Лом цивилизације. Да ли ће доћи ово што пропагирају, јер зло се више и не крије. Оно се већ показује у својем наказном облику и у вези свега – дирају све оно што се никад није дирало, породицу и веру и све – све оно што је најсветије и најчистије. И ко може да се супротстави томе? Црква и Дух Свети, као и кроз све векове и победиће Црква“, истакао је прота Војо у беседи.

Прота је између осталог рекао и да у нашем времену, у иностранству, постоји неразумевање за поштовање икона у Православној Цркви, а посебно је обрадовао све сабране даром из Холандије – делићем светих моштију Светог мученика Маврикија, непоколебивог и неустрашивог исповедника вере Христове, који је мученички пострадао са још 70 војника крајем трећег века нове ере, у време цара Максимилијана. Прота је напоменуо да је једну честицу моштију овог мученика оставио и у манастиру Богородице Тројеручице подно Авале, где су одмах, због силне вере и љубави у тој светињи – снажно замирисале.

Отац Александар Цвитановић је заблагодарио проти Воји, са којим је имао више пута прилику да служи и позвао благочестиви народ да целива кивотић са моштима Светог Маврикија.

Прота Војо је на крају позвао верни народ да у молитвама спомене преосталу четворицу Срба неправедно заточених у Хагу, који су, како је нагласио „велики мученици“.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла